Achterhoekse boeren bevloeien weilanden zes weken lang
Boeren in het Gelderse ‘t Klooster bevloeien vanaf deze week zes weken lang doorlopend een deel van hun grond. Het idee achter het project is dusdanig veel water in de grond te pompen nu er een neerslagoverschot is, dat er een buffer is in het voorjaar en de zomer.
De proef is een initiatief van Waterschap Rijn en IJssel, in samenwerking met LTO Noord, Vitens en provincie Gelderland. Vorig jaar werd al op kleinere schaal geëxperimenteerd met de methode. ‘Die proef was succesvol’, zegt heemraad Peter Schrijver van het waterschap.
‘Er was een grondwaterpeilstijging van 30 centimeter en er waren geen negatieve effecten qua nitraatuitspoeling’, vervolgt Schrijver. ‘Maar eigenlijk was het voor de proef afgelopen jaar te nat. Daarom hebben we deze nu uitgebreid. Op vijf locaties bevloeien we 20 tot 25 hectare. Met peilbuizen kunnen we de effecten nauwkeurig monitoren.’
Het project is onderdeel van de Aanpak Droogte Achterhoek, die het gebied minder kwetsbaar moet maken in tijden van droogte. In ‘t Klooster speelt ook mee dat er drinkwater wordt gewonnen. Beregenen is vaak geen optie, waardoor er naar andere manieren wordt gezocht.
Een van de deelnemende boeren is Jelger Zielhorst (op de foto). Hij doet mee omdat hij de noodzaak ziet van systeemherstel. ‘Je ziet het gewoon hard achteruitgaan in droge jaren. Minder dan de helft opbrengst van gewassen en veel extra kosten.’