Naar hoofdinhoud

Akkerbouwdagen – Hoe krijg ik de optimale watervoorziening?

Akkerbouwdagen – Hoe krijg ik de optimale watervoorziening?

De serie Akkerbouwdagen wordt georganiseerd door Praktijkcluster AGRO. Dit is één van de vijf praktijkclusters onder CIV Groen. 7 groene Mbo’s en de brancheorganisaties Cumela Nederland, BO Akkerbouw en LTO Akkerbouw, NAJK en Bionext werken in dit praktijkcluster samen aan het stimuleren van ondernemerschap in akkerbouw en het agrarisch loonwerk. Praktijkinnovatie, arbeidsmarkt en onderwijsvernieuwing staan centraal.

7 januari – 9.30 – 12.00 uur

Webinar CIV Groen Agro praktijkcluster

Thema:  Hoe krijg ik de optimale watervoorziening voor de planten?

De afgelopen jaren was water één van de grootste uitdagingen voor akkerbouwers. Het was te droog of het was te nat, de oogst had er stevig onder te lijden. Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe technieken om deze extremen te kunnen opvangen. Maar de basis moeten we niet vergeten, zoals PF-curve waterbergend vermogen, bewortelingsdiepte en capillaire werking.

 Delphy, Bert Huizinga komt vertellen over de proeven die ze in opdracht van BO akkerbouw doen, naar de belangrijkste aandachtspunten bij de vochtvoorziening voor gewassen. Hierbij is ook aandacht voor het  effect van de waterkwaliteit op de watergift. Ook zullen ze ingaan op de mogelijkheden van druppelirrigatie en sensoren. Welke voor en nadelen zitten er aan deze  nieuwe, (kostbare) technieken en kan dit voor akkerbouwers een oplossing zijn om toch hun opbrengsten te behalen.

 Peter Prins van het Zoet Zout Knooppunt gaat in op de kansen en bedreigingen van verzilting. Boeren in de provincies langs de kust, maar ook Flevoland, hebben in toenemende mate te maken met zoutschade door verzilting. Zout heeft invloed op de bodem, maar beperkt ook de mogelijkheid om met slootwater te irrigeren. Hoe ontstaat verzilting en hoe herkennen we schade aan onze gewassen? Wat voor mogelijkheden zijn er om de schade te beperken? Kunnen we in de toekomst nog met hetzelfde bouwplan vooruit of moeten we gaan denken aan hele andere teelten zoals kokkels of zeekraal?

Aanmelden graag via het inschrijfformulier

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.