Naar hoofdinhoud

Andijk is begin van grootste drijvende zonnepark

Andijk is begin van grootste drijvende zonnepark

Drinkwaterbedrijf PWN en leverancier Floating Solar zijn in Andijk gestart met de aanleg van de eerste drie eilanden van wat uiteindelijk het grootste drijvende zonnepark van Europa moet worden.

Tegelijkertijd zijn onderzoekers en Noord-Hollandse bestuurders enthousiast over een ander plan om zonne-eilanden aan te leggen in het IJsselmeer, als invulling van de Regionale Energie Strategie (RES).

De omvang van het zonnepark van PWN en Floating Solar is uniek in Europa. Er komen zo’n 70.000 zonnepanelen op de PWN-locatie in Andijk. Uiteindelijk zijn dat 15 zonne-eilanden.

Daarmee komt het uitzicht van Andijkers op het IJsselmeer niet in het geding, zo beloven de ontwikkelaars van het project. PWN heeft ervoor gekozen om gebruik te maken van hun eigen waterwinning locatie. ,,We stapelen de functies. Dit gebied is al eigendom van PWN om water te winnen en kunnen we nu ook voor dit doel gebruiken”, meldt PWN-woordvoerder Lilly Wanjon.

Met de ecologie is extra rekening gehouden. Het wordt dan ook geen zonne-eiland zoals we ze kennen. ,,Het is echt anders dan de vlotjes die je veel ziet. Het is een open eiland, de zon kan er doorheen en tussen de eilanden is veel ruimte. Het past prachtig in de natuurlijke omgeving”, legt Floating Solar-directeur Kees-Jan van der Geer uit.

,,We weten dat er een maatschappelijke discussie gaande is over zonne-eilanden op het water. We hebben er alles aan gedaan om de ecologie zo min mogelijk te verstoren”, zegt Van der Geer. Die maatschappelijke discussie geldt onder andere voor de plannen van Rijkswaterstaat om zonne-eilanden te plaatsen in het IJsselmeer (Wieringerhoek), als invulling van de RES. Eerder is er door tegenstanders een petitie ‘Behoud het IJsselmeer’ overhandigd aan de gemeente Medemblik. Deze petitie is 4.000 keer ondertekend, vanuit allerlei windstreken.

De provincie Noord-Holland en de gemeente Medemblik hebben opdracht gegeven voor een studie naar deze plannen. Hierop reageren onderzoekers en Noord-Hollandse bestuurders echter enthousiast. Het opwekken van duurzame energie en het versterken van de beschermde natuur in het gebied rond Medemblik kunnen goed samengaan, constateren adviseurs van Deltares en Bureau Waardenburg in een rapport. Zij vinden juist dat de IJsselmeerkust met de plannen aantrekkelijker wordt gemaakt voor watersporters en recreanten.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.