Naar hoofdinhoud

Bijna vijftig schademeldingen door de nattigheid

Bijna vijftig schademeldingen door de nattigheid

Akkerbouwers in het Zuidwesten van Nederland melden meer schades door de nattigheid dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang van Akkerwijzer langs verzekeraars. Het gaat inmiddels bijna om 50 schademeldingen.

Bij de Vereinigte Hagel zijn er zo’n vijfentwintig schademeldingen binnengekomen naar aanleiding van de vele regen in de afgelopen weken. Dat is nu al meer dan in voorgaande jaren. Bij AgriVer zijn er vijftien tot twintig schadegevallen gemeld. „Die meldingen komen van boeren die aan de voorwaarden voldoen, wat betekent dat ze minimaal 50 millimeter regen hebben gehad. Dit betekent nog niet dat er ook daadwerkelijk schade aan het product is. Hopelijk blijft het vanaf nu droog, dan kan het meevallen,” vertelt directeur van de Vereinigte Hagel Jan Schreuder.

Andere schades

In de rest van het jaar heeft Nederland qua weer ook al heel wat op zijn dak gehad. Beginnend met nachtvorst in het oosten, dan hagel en storm, daarna droogte, dan op sommige plaatsen weer hagel. Het aantal droogteschades ligt bij AgriVer een stuk hoger dan het aantal schades door de regen. „We zien dat de schade door droogte groter is dan in andere jaren, behalve dan in 2018 wat een extreem jaar was,” vertelt directeur Gerard van Noordenburg. Vooral in het Noordoosten zijn er veel meldingen van droogteschade gemaakt, evenals in delen van Zeeland. Ook bij de Vereinigte Hagel zijn er veel meldingen binnengekomen, zowel van droogte als van hagel.

Over de grens

Sinds dit jaar zijn Vereinigte Hagel en AgriVer ook actief in België waar het in sommige regio’s ook erg droog is geweest, met name in Belgisch Limburg. De kavels zijn daar vaak ook kleiner dan in Nederland waardoor beregening lastiger is, al zijn ze daar door middel van ruilverkaveling wel mee aan de slag.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.