Naar hoofdinhoud

Bodemverdichting leidt op langere termijn tot forse opbrengstdaling

Bodemverdichting leidt op langere termijn tot forse opbrengstdaling

Bodemverdichting leidt op de langere termijn tot forse opbrengstdaling. In de aardappel- en bietenteelt kan dat verlies oplopen tot 1,4 tot 2,5 ton per hectare. Dat bleek tijdens een webinar over bodemverdichting, georganiseerd door de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) en Boerderij van de Toekomst.

Zware machine, intensieve bouwplannen, lange groeiseizoenen en klimaatverandering hebben duidelijk impact op de Nederlandse bodem. Maar liefst 45 procent van de bodems is in meer of mindere mater verdicht, zei bodemdeskundige Derk van Balen van Wageningen UR. Gevolg hiervan is onder meer minder beworteling, waardoor water minder goed kan worden vastgehouden. In droge periodes kan dit eerder leiden tot verdrogingsschade.

Van Balen meent dat zware machines een grote rol spelen in de bodemverdichting. De inzet van bredere banden en rupsbanden heeft wel effect, maar onder natte weersomstandigheden kan dit bodemverdichting niet voorkomen. Een middel om problemen te voorkomen, kan zijn het telen van vroege gewassen. Een vroegere oogst kan volgens hem leiden tot een opbrengstverhoging van 10 procent. Ook de teelt van groenbemesters en van dieper wortelende gewassen draagt bij aan een betere kwaliteit van de bodem, stelt Van Balen.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.