Naar hoofdinhoud

Boer kan waterafstotendheid van veen voorkomen

Boer kan waterafstotendheid van veen voorkomen

Het risico op waterafstotendheid van veen kan worden voorspeld aan de hand van chemische eigenschappen van de bodem en monitoring van het bodemvocht. Dit kan boeren helpen gericht maatregelen te nemen, zoals beregenen of bevloeien, om het probleem te voorkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut in het kader van het Friese project integrale bodemverbetering veenweide. Melkveehouders in het Friese veenweidegebied ondervinden veel problemen met een korrelige, stuifgevoelige bodem die geen vocht meer opneemt en waar het gras slecht groeit tijdens droge periodes.

Dit fenomeen van waterafstotendheid, wat ook wel onomkeerbare hydrofobie heet, komt de laatste jaren veel vaker voor door de droge en hete zomers. Uit het onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat het hoge organischestofgehalte in veengronden een belangrijke factor is bij de uitdroging van de bodem. De problemen ontstaan nadat het bodemvochtgehalte gedaald is onder een kritiek kantelpunt.

Verschillende bodemeigenschappen onderzocht

Het Louis Bolk Instituut onderzocht verschillende bodemeigenschappen die een rol spelen bij het hydrofoob worden van het veen. Organische stof versterkt dit proces, maar een hoger lutum- en siltgehalte, een hogere pH en een hoger vochtgehalte verminderen het hydrofoob worden van het veen.

De belangrijkste manier om hydrofobie tegen te gaan, is voorkomen dat de bodem te ver uitdroogt, geven de onderzoekers aan. Dat kan door beregenen of bevloeien, maar mogelijk ook door het verhogen van het grondwaterpeil. Andere oplossingen zijn er ook.

Het toevoegen van klei en in mindere mate gips en kalk draagt bij aan het verminderen van hydrofobie. Deze maatregelen zullen verder worden onderzocht in lab- en veldproeven om hun effectiviteit in de praktijk en op de langere termijn te testen.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.