Naar hoofdinhoud

Boeren kunnen weer tegemoetkoming krijgen voor kruidenrijk grasland

Boeren kunnen weer tegemoetkoming krijgen voor kruidenrijk grasland

Voor het inzaaien van kruidenrijk grasland is nog een tegemoetkoming beschikbaar voor melkveehouders via de gezamenlijke campagne 1001ha.nl van LTO Nederland, Urgenda en zaadleveranciers Barenbrug en Pure Graze.

De campagne streefde in eerste instantie naar 1.001 hectare kruidenrijk grasland. Dat is ruim behaald. De teller staat op 1.315 hectare. Er is voldoende gedoneerd om 1.465 hectare kruidenrijk grasland in te zaaien. ‘We hopen op meer donaties, zodat we naar de 2.002 hectare of meer kunnen’, zegt Hanneke van Ormondt van Urgenda. ‘Gemeente Lochem is de eerste gemeente die voor 10 hectare bijdraagt.’

Om te zorgen dat zoveel mogelijk melkveehouders de kans krijgen om laagdrempelig te experimenteren met productief kruidenrijk grasland, geldt de tegemoetkoming voor maximaal 3 hectare kruidenrijk grasland. De bijdrage vanuit de campagne is 150 euro per hectare. Er zijn zes kruidenrijke mengsels beschikbaar – twee van Barenbrug en vier van Pure Graze – voor verschillende grondsoorten. Overeenkomst is dat ze allemaal maximaal 70 procent gras bevatten.

Voordelen

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen: door de grotere variëteit aan bloeiende kruiden, klavers en grassen ontstaat er meer bodemleven, is er meer te halen voor insecten en dat is weer goed voor vogels. Ook wordt het land beter bestand tegen droogtes en hoosbuien. Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunnen achterwege worden gelaten en dat scheelt CO2 en stikstofuitstoot. Ook voor koeien is een mengsel van grassen en kruiden gezond.• Lees ook:Melkveehouders kunnen weer goedkoop kruidenrijke zaadmengsels bestellen

Van de melkveehouder vergt kruidenrijk grasland een andere werkwijze, zoals anders maaien en bemesten. Daarom wordt er extra aandacht besteed aan begeleiding voor de boer door zaadleveranciers Pure Graze en Barenbrug.

Waardering

Uit een enquête onder boeren die in de herfst van 2020 of het voorjaar van 2021 meededen met de campagne, blijkt dat zij de geboden hulp waarderen. Kruidenrijk grasland kan een hoge vlucht nemen: slechts 5 procent van de deelnemende boeren wil niet verder. 57 procent wil zeker meer percelen inzaaien en 38 procent kijkt het eerst nog even aan.

De uitkomsten van de enquête zijn volgens Ormondt een prachtig resultaat van de campagne en bieden perspectief voor beleidsmakers die CO2 en stikstof uitstoot willen verminderen en de biodiversiteit willen verbeteren.

Uitgebreidere mengsels

Bij de start van de campagne is nadrukkelijk gekozen voor een simpel mengsel voor een lage prijs om de drempel voor boeren zo laag mogelijk te maken. Nu de campagne zo goed aanslaat, kiezen LTO Nederland en Urgenda ervoor om deze voort te zetten met uitgebreidere mengsels met een hoger percentage kruiden en klavers.

De mengsels worden hiermee wat duurder, maar ook beter voor de bodem en de biodiversiteit. ‘Hiermee sluiten we ook aan bij de wens van de boeren: 56 procent van de boeren geeft aan graag meer kruiden in het mengsel te hebben’, zegt Van Ormondt.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.