Naar hoofdinhoud

Burgers stimuleren tot water besparen

Burgers stimuleren tot water besparen

In vele artikelen wordt aandacht gevraagd voor de droogte in Nederland en worden ook ideeën aangedragen tot oplossingen. Een van de oplossingen is minder watergebruik, door bedrijven en door huishoudens. Ook H2O biedt dat podium om ideeën tot waterbesparing bij burgers te brengen. Naar mijn mening is dat veel te voorzichtig.

Door Johan Raap

Johan RaapCampagnes om burgers ‘bewust’ met kraanwater om te laten gaan klinken allemaal leuk, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Het belangrijkste mechanisme is prijs, en dan blijkt dat ons kraanwater heel erg goedkoop is, niemand weet dat eigenlijk, en als je dat duidelijk maakt dan juist is dat geen incentive tot zuiniger aan te doen.

De oplossing zit dus in het duurder maken. Niet eenvoudig duurder maken, en ook niet die Belgische staffel, maar gewoon gevoelsmatiger duurder maken door ook de zuiveringskosten te betrekken in de drinkwaterprijs. Wat vreemd dat ik daar zo weinig over hoor terwijl het voor kleine bedrijfsmatige lozingen wel weer wordt geaccepteerd, althans de zuiveringsheffing is daar gebaseerd op de leidingwaterinname.

Eigenlijk is het ook logisch om de zuiveringsheffing te volgen via de waterinname, de kosten zijn immers al voor een groot deel aan de hydraulica gerelateerd. En let op, in veel ons omringende landen gebeurt dat al: in Warschau betaal je per m3 het drievoudige van wat je in Nederland betaalt, maar ja, dan zitten meteen de rioolkosten en de zuiveringsheffing erbij in.

Nu betaalt een huishouding 1 of 3 vervuilingseenheden (ve), volstrekt onlogisch, maar de politieke ideeën om naar 1, 2, 3, 4 of 5 ve te gaan voor huishoudens zijn natuurlijk ook een gedrogt, dan moet een waterschap zich bijna op gaan stellen als burgerlijke stand om dat bij te houden. Nee, mijn idee is gewoon van 0-44 m3/jaar 1 ve, van 45-88 m3/jaar 2 ve et cetera. En dus eindelijk eens samenwerking met de drinkwaterbedrijven. En voor die kleine bedrijfsmatige lozingen op dezelfde wijze.

Wordt het wel wat duurder voor sommige bedrijven, want nu betalen ze voor max 217 m3/jaar slechts 3 ve en dat wordt dan 5 ve. Heel eerlijke vergelijking dan tussen kleine bedrijven en inwoners. Ik weet zeker dat een dergelijke regeling mensen wakker maakt en aanzet tot waterbesparend gedrag. De huidige Waterwet biedt de mogelijkheid ook. Mag ik van mijn H2O-vrienden horen waarom dat tot op heden nooit is ingevoerd?

Tot slot, dan moeten de drinkwaterbedrijven wel even anders gaan denken over hun aansluitingen, want als ze daar een gemiddeld gezin op 2,15 mensen bedenken, dan klopt er iets niet met de huidige vergelijking van huishoudens volgens de waterschappen.

Johan Raap is senior environmental technologist

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.