Naar hoofdinhoud

Datascience bedrijven toegevoegde waarde watersector

Datascience bedrijven toegevoegde waarde watersector

Digitalisering is een belangrijke mondiale trend in de watersector. Daarom toonden verschillende datasciencebedrijven hun toegevoegde waarde voor de branche op de Aquatech in Amsterdam, waaronder de Nederlandse bedrijven Samotics en HAL24K. “Iedereen praat over de mogelijkheden van big data, maar concrete toepassingen volgen nog mondjesmaat”, stelt Ruud Kaitjily, Strategic Alliance Manager bij HAL24K.

HAL24K levert slimme systemen en datascience-oplossingen met het doel om ‘smart infrastructure’ mogelijk te maken. HAL24K’s data-intelligenceplatform helpt bedrijven en overheden om relevante data te verzamelen en om op basis van die gegevens onderbouwde beslissingen te nemen. Ook in het waterbeheer wordt veel met modellen gewerkt om de werkelijkheid te kunnen bevatten en worden data verzameld om de modellen te voeden.

HAL24K was eerder betrokken bij een project van Rijkswaterstaat en de omliggende waterschappen bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Het bedrijf verzamelde gedurende twee jaar hydrologische data om correlaties met het peilbeheer aan te tonen. Aan de hand van algoritmes kon HAL24K de data, zonder tussenkomst van modellen, rechtstreeks omzetten in de besturing van de gemalen. Het voorbeeld toont aan hoe groot de mogelijkheden zijn geworden met big data. De rekencapaciteit van computers is tegenwoordig zo groot dat ze al die data kunnen verwerken tot een optimale besturing van alle gemalen in het gebied.

Toepassingen

“Iedereen praat over de mogelijkheden van big data. De hype is er inmiddels vanaf. Concrete toepassingen volgen echter nog mondjesmaat”, stelt Ruud Kaitjily, Strategic Alliance Manager bij HAL24K. Dat komt volgens hem mede door zorgen over de privacy. HAL24K zou bijvoorbeeld een grote bijdrage aan waterbesparing kunnen leveren, als het bedrijf van iedere gemeente data over het waterverbruik van consumenten en bedrijven zou kunnen krijgen. Maar dat is volgens Kaitjily door de privacywetgeving vooralsnog niet mogelijk.

Het bedrijf heeft ook voorbeelden van projecten waar privacy geen rol speelt. Zo kan het aan de hand van data van slimme sensoren bijvoorbeeld voorspellen in hoeverre de waterkwaliteit in een gebied voor- of achteruitgaat. En in het Verenigd Koninkrijk kan een klant uit de watersector met de technologie van HAL24K data verzamelen en analyseren om te zien waar problemen met equipment, zoals pompen, dreigen op te treden. In Nederland werkt het bedrijf samen met Waterschap Hunze en Aa en dronebedrijf Drone Point om data van drones over dijkinspecties te verwerken.

Bewakingsunit

Het Nederlandse bedrijf Samotics was eveneens aanwezig op de Digital Hub van de Aquatech. Door de toepassing van slimme sensoren komt steeds meer data beschikbaar, onder andere van assets van drinkwaterbedrijven, zoals pompen. Tomas Karssies, salesmanager bij Samotics, wijst naar de SAM4 bewakingsunit die in de stand op een tafel ligt. “Hiermee verzamelen we allerlei data, zoals trillingen en energieverbruik, van pompen. Met geavanceerde algoritmen kunnen we storingen van pompen maanden van tevoren zien aankomen. En de mogelijkheid om energie te besparen sluit goed aan bij de duurzaamheidsagenda van bedrijven uit de watersector.”

Samotics won met de SAM4 in 2020 de WIS-Award en kreeg hulp van de Water Alliance bij match making. “Vooral in de UK hebben we een aantal interessante projecten lopen. Zo hebben we onlangs een grote tender van Thames Water gewonnen. Met de SAM4 gaan ze pompen op afstand monitoren. De pompen liggen ondergronds of in het water en zijn daarom moeilijk te bereiken”, zegt Karssies.

Springplank

Buitenlandse bedrijven, zoals de Amerikaanse onderneming Specific Engineering, grepen de Aquatech aan om de sprong naar Europa te maken. “Wij verzamelen met sensoren real time data om de prestaties van bijvoorbeeld pompen te optimaliseren”, zegt Matt Rolls, Vice President Business Development EMEA. “Zo weet de procesbesturing precies wat de beste combinatie van pompen is, om het energieverbruik te minimaliseren en de veerkracht van de voorziening te vergroten”. Over belangstelling heeft hij niet te klagen. “De beurs heeft volop interessante leads opgeleverd.”

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.