Naar hoofdinhoud

De Dommel heft eindelijk onttrekkingsverbod op

De Dommel heft eindelijk onttrekkingsverbod op

Het onttrekkingsverbod dat nog voor een deel van het gebied van De Dommel gold, is vandaag opgeheven. Volgens het waterschap is dit nooit eerder zo laat in het jaar gebeurd.

Het verbod kon worden beëindigd, omdat er door de recente regen inmiddels voldoende water in beken en sloten staat. Hierdoor mogen boeren en andere gebruikers met ingang van vandaag weer overal in het Dommelgebied water onttrekken. De enige uitzondering vormen de inlaatgebieden Olen en Sonse Heide, waar een permanent onttrekkingsverbod van kracht is.

Het verbod gold nog voor het gebied van de Nieuwe Leij en delen van de Beerze en de Reusel. Vanaf 6 november was het wel mogelijk om op andere plekken water uit beken en sloten te halen. Ook al erg laat, aldus Waterschap De Dommel. Het komt zelden voor dat een verbod tot in het late najaar en in zo’n groot gebied nodig is. Vorig jaar werd het onttrekken van water in oktober vrijgegeven.


(advertentie)

Endress + Hauser IA - december 2020

De Dommel meldt dat de grondwaterstanden momenteel nog altijd zeer laag zijn in dit derde droge jaar op een rij. Het peil staat op veel locaties in het rood. Om de grondwatervoorraad aan te vullen, is het volgens het waterschap noodzakelijk om serieus werk te maken van water vasthouden.

Ook andere waterschappen in het zuiden en oosten maakten de afgelopen maand melding van het laat opheffen van onttrekkingsverboden en nog lage grondwaterstanden als gevolg van droogte. Zo stond Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het op 1 december weer toe om water te gebruiken uit sloten en weteringen op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug, nadat de situatie eindelijk voldoende was verbeterd. Het verbod had vijf maanden geduurd.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.