Naar hoofdinhoud

Drinkbaar zoet, brak en Noordzeewater in Vlaanderen

Drinkbaar zoet, brak en Noordzeewater in Vlaanderen

e Vlaamse drinkwaterbedrijven AquaduinDe Watergroep en Farys gaven op 15 januari 2022 het startschot voor een pilotinstallatie in Nieuwpoort om zowel zoet, zout als brak water te produceren tot drinkwaterkwaliteit. De installatie, die draait op een innovatieve membraanfiltratie-technologie, moet onder een zo laag mogelijk energieverbruik gaan proefdraaien. Het doel is uiteindelijk een waterproductiecentrum te bouwen dat 30.000 gezinnen van drinkwater moet gaan voorzien.

De proefinstallatie, gebouwd in een container, moet verschillende kwaliteiten ruw water gaan behandelen tot een drinkwater van hoge kwaliteit. De locatie in Nieuwpoort is ideaal daarvoor: In het sluizencomplex De Ganzepoot in de IJzermonding komen zes waterwegen en de Noordzee bij elkaar. Het gehele jaar door is er een onbeperkt scala aan zoet, brak en zout water beschikbaar voor de behandeling tot drinkwater.

De drie waterbedrijven investeren samen 300.000 euro in de installatie, die voor drie maanden gaat proefdraaien. Dat gebeurt op basis van een innovatieve techniek gebaseerd op membraanfiltratie. De grote troef van het innovatieve concept is dat één technologie de verschillende types inkomend water (met een variabel zoutgehalte) kan behandelen. Daarbij wordt de best beschikbare kwaliteit gebruikt: indien er voldoende zoet of brak water beschikbaar is, wordt daarvoor gekozen.

Membraanfiltratie met CCRO

De toegepaste technologie van de proefinstallatie is Closed Circuit Reverse Osmosis ofwel CCRO. Hierbij worden omgekeerde osmosemembranen ingezet, die met hun microscopische kleine openingen alleen de kleine moleculen van zuiver water doorlaten. Hierdoor wordt het zuiveringsproces automatisch afgestemd op de samenstelling van het inkomende ‘voedingswater’. CCRO- systemen zijn waterbesparend, verminderen afvalwater tot 75% en het energieverbruik tot 35%, in vergelijking met traditionele omgek

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.