Naar hoofdinhoud

Duitse waterstrategie krijgt vorm

Duitse waterstrategie krijgt vorm

Met de presentatie van 16 aanbevelingen werd vorige week de Duitse Waterdialoog afgesloten. De waterdialoog was een serie bijeenkomsten van wetenschappers en vertegenwoordigers van natuurbescherming, industrie en landbouw. De uitkomsten van de dialoog vormen de basis onder de waterstrategie die de Duitse minister voor milieu in het voorjaar wil presenteren en die in elk geval een verdringingsreeks moet bevatten.

Hoewel Duitsland de droogte in Duitsland nog niet tot acute problemen heeft geleid, is het volgens Svenja Schulze, de Duitse Minister voor Milieu, wel van belang om watergebrek te voorkomen. “Door de klimaatverandering dreigen langere periodes van droogte,” zo zei ze bij de presentatie van de zestien. Het is nodig om prioriteiten aan te brengen als het gaat om het gebruik van grond- en oppervlaktewater.”

Verdringingsreeks
Sinds oktober 2018 vond er een nationale waterdialoog plaats met circa 200 deelnemers, variërend van waterbeheerders tot wetenschappers en vertegenwoordigers van natuurorganisaties, landbouwverbanden en industriekoepels. Ze kwamen tot 16 aanbevelingen, waarvan het opstellen van een verdringingsreeks, de rangorde die bij de verdeling van het water in acht wordt genomen, de meest concrete was. Bij deze reeks moet de drinkwaterverzorging altijd de prioriteit hebben.

Nieuwe manieren van waterbeheer
De andere aanbevelingen zijn er op gericht op het waterbewustzijn te vergroten en Duitsland voor te bereiden op een nieuwe manier van waterbeheer. Daarbij werd bijvoorbeeld aangedrongen op investeringen in hoogwaterbescherming en riolering. Als rode draad door de aanbevelingen loopt de oproep om veranderingen in het waterbeheer te verankeren in een bredere omgang met de gevolgen van klimaatverandering.

MEER INFORMATIE
Het rapport met de 16 aanbevelingen van de waterdialoog (pdf)
Eerder H2O-Actueel bericht: Duitse regering kondigt waterstrategie aan

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.