Naar hoofdinhoud

Eerste Vlaamse drinkwater gemaakt uit water Noordzee

Eerste Vlaamse drinkwater gemaakt uit water Noordzee

De nieuwe ontziltingsinstallatie in de Vlaamse kustplaats Nieuwpoort produceert voor het eerst drinkwater uit Noordzeewater. Het pilotproject startte vorig jaar na de zomer. Tegen 2025 moet er een nieuwe fabriek staan die jaarlijks tot 4 miljoen kubieke meter drinkwater produceert.

Het ontziltingsproject is een initiatief van de Vlaamse waterbedrijven Aquaduin, Farys en De Watergroep. Watertechnologieproducent Waterleau zorgt voor de testinstallatie, die is neergezet in het sluizencomplex de Ganzepoot in Nieuwpoort. 

Drinkwaterproductie op die locatie is niet eenvoudig. De zoutconcentratie in het water verandert continu door de getijdenwerking in het sluizencomplex. Dat wordt enerzijds gevoed door water uit de rivier de IJzer en anderzijds door water uit de Noordzee. Tijdens droge periodes is het aandeel zeewater relatief groot en bevat het bronwater veel zout. 

De opdracht is om drinkwater te produceren van constante kwaliteit uit water dat wisselend zoet, brak of zout is. Dat is een uitdaging, ook vanwege de kosten aangezien ontzilting veel energie vergt en duur is. In de proefinstallatie worden verschillende technologieën getest, maar vooralsnog maakt Waterleau gebruik van ultrafiltratie membranen en omgekeerde osmose, aldus de projectomschrijving op de website van het bedrijf. 

Het plan is dat de uiteindelijke fabriek jaarlijks water voor 30.000 gezinnen produceert, met de mogelijkheid tot een verdubbeling van de capaciteit. Daarbij is niet uitgesloten dat op termijn meer installaties worden gebouwd. Het ontziltingsproject maakt deel uit van het Vlaamse beleid om meerdere bronnen aan te wenden voor de productie van drinkwater. Reden voor de multi-bronnenstrategie is de beperkte beschikbaarheid van water in Vlaanderen, wat de drinkwatervoorziening kwetsbaar maakt, zeker in tijden van droogte. 

Zaterdag vierden de initiatiefnemers de productie van het eerste drinkwater uit het water van de Noordzee. De Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir was erbij. “Dit is een mijlpaal”, aldus de minister. “Ik ben bijzonder blij dat we ons voorbereiden, want we willen niet meemaken dat we zonder water komen te zitten.”

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.