Naar hoofdinhoud

EIB draagt bij aan klimaatbestendige en robuuste drinkwatervoorziening van PWN

EIB draagt bij aan klimaatbestendige en robuuste drinkwatervoorziening van PWN

• EIB leent €100 miljoen aan drinkwaterbedrijf PWN voor klimaatadaptieve maatregelen, als bijdrage aan toekomstbestendigheid drinkwatervoorziening in Noord-Holland.
• De lening wordt gebruikt voor investeringen in betere bronbescherming, natuurbeheer, zuiveringsinstallaties en ter vervanging van een deel van PWN’s distributienetwerk 
• Dit is nodig om de drinkwatervoorziening van PWN met het oog op de effecten van klimaatverandering en bevolkingsgroei veilig te stellen voor de toekomst. 

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een 20-jarige leningsovereenkomst van EUR 100 miljoen getekend met PWN, dat verantwoordelijk is voor de drinkwatervoorziening in het grootste deel van de provincie Noord-Holland. De lening ondersteunt de noodzakelijke investeringen om de hoge kwaliteit van de drinkwatervoorziening op peil te houden. Dat is nodig om te anticiperen op de effecten van klimaatverandering op PWN’s bedrijfsvoering, van bron tot tap. De vaker voorkomende langdurige periodes van hitte en droogte hebben steeds meer effect op de drinkwaterproductie en -distributie. Daarnaast neemt de bevolking in Noord-Holland toe en daarmee groeit de drinkwatervraag.  

Duurzame drinkwatervoorziening
PWN wil in 2050 CO2-neutraal drinkwater produceren. Dat betekent dat het tegen die tijd een volledig emissievrije en circulaire organisatie wil zijn, waarbij de CO2-voetafdruk in 2030 al is gehalveerd. De hoogste prioriteit blijft de duurzame drinkwatervoorziening, waarbij PWN inzet op de bescherming van haar zoetwaterbronnen en de natuurgebieden die het beheert. De financiering van de EIB ondersteunt PWN bij het implementeren van klimaatbestendiger en -robuuster manieren om drinkwater te zuiveren. Daarnaast draagt de EIB-financiering bij aan de vervanging van een deel van het distributienetwerk door meer hitte- en droogtebestendige leidingen en aan de maatregelen om de beschikbaarheid van zoet water via diverse bronnen en opslag beter te beheren.

De EIB ondersteunt al geruime tijd drinkwaterproductiebedrijven in Nederland“, zei vicepresident Christian Thomsen van de EIB. “Nederlanders worden zich steeds meer bewust van de risico’s die Nederland loopt bij klimaatverandering. Het gaat niet alleen om de aanpassingen die de CO2-uitstoot doen verminderen, maar ook om het aanpassen aan de veranderende situatie als het gaat om drinkwaterproductie. De EIB is erg blij om PWN daarbij te kunnen ondersteunen.”

De wereld om ons heen verandert. Hierop anticiperen we als PWN zodat onze klanten altijd, nu en in de toekomst, kunnen beschikken over betrouwbaar drinkwater. We zijn dan ook heel blij met de bereidheid van de EIB om een leningsfaciliteit ter beschikking te stellen aan PWN ten behoeve van haar investeringsopgave. Zo werken we samen aan de toekomst van drinkwater voor onze inwoners,” aldus Ria Doedel, Algemeen Directeur PWN.

De investeringen van PWN zijn gericht op het herstel en upgraden van productie-installaties, vervanging van distributieleidingen, wateropslagfaciliteiten, reservoirs, pompstations en duurzaam beheer van natuurgebieden in een kustregio die naar verwachting zal worden beïnvloed door klimaatverandering. Dit is de vierde keer sinds 1998 dat EIB een financiering doet ten behoeve van de drinkwatervoorziening van PWN. De laatste leningsovereenkomst werd in 2016 ondertekend.

Achtergrondinformatie:

De Europese Investeringsbank is de kredietinstelling van de Europese Unie voor langlopende leningen. De aandelen van de bank zijn in handen van de lidstaten – Nederland heeft iets meer dan 5% – waardoor de bank tegen zeer gunstige tarieven geld kan lenen op de kapitaalmarkt. Zo maakt de EIB langlopende financiering beschikbaar voor solide investeringen die bijdragen aan het beleid van de EU op gebieden als duurzame groei, werkgelegenheid en klimaat. Vorig jaar stelde de EIB bijna €2,5 miljard beschikbaar voor projecten in Nederland, in de gezondheidszorg, het MKB en op het gebied van energiebesparing.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.