Naar hoofdinhoud

Europa maakt 8 miljard euro uit coronaherstelfonds vrij voor landbouw

Europa maakt 8 miljard euro uit coronaherstelfonds vrij voor landbouw

De Europese Commissie is snel overeengekomen met het Europees Parlement en de Raad van Landbouwministers om acht miljard aan steun voor boeren al in de komende twee jaar uit te betalen, in plaats van dat bedrag pas in 2023 vrij te laten komen.

„Er waren maar twee overlegrondes nodig om tot dat besluit te komen”, vertelt parlementslid Paolo de Castro, een van de leden die namens het EP de onderhandelingen met de Raad en de Commissie voerde. Hij legt uit dat 2,4 miljard euro in 2021 zal worden uitgekeerd, en in 2022 nog eens 5,6 miljard. 53 miljoen daarvan is voor Nederland bestemd. Het geld is bedoeld om de sector weerbaarder en duurzamer te maken en om het gebruik van informatietechnologie in de landbouw te bevorderen.

37 procent is bestemd voor ‘agro-milieu-maatregelen’ als biologische landbouw en het terugdringen van broeikasgassen. Dit is in lijn met de ‘green deal’ die de Europese Commissie wil bereiken. Investeringen van boeren kunnen tot 75 procent steun krijgen.

Jonge boeren

55 procent van het bedrag is bestemd voor jonge boeren, met een maximale investeringssteun per bedrijf 100.000 euro. Oorspronkelijk was dit 70.000 euro, maar dankzij een amendement van ECR-parlementslid Bert-Jan Ruissen is dit bedrag verhoogd. „Ik heb me er sterk voor gemaakt om een deel van deze gelden ten goede te laten komen van jonge boeren”, vertelt hij. „En dat is gelukt. Ik ben blij dat mijn amendement nu deel uitmaakt van de deal.”

Ruissen zegt blij te zijn dat het bedrag al vanaf volgend jaar beschikbaar is. „Deze fondsen moeten boeren zo snel mogelijk bereiken om de gevolgen van de pandemie te boven te komen en om de sector er sterker uit te laten komen.”

„Met het naar voren halen van deze subsidies tonen we onze solidariteit met een sector die, zelfs in de donkerste dagen van de pandemie, de Europese burgers nooit heeft laten zitten”, stelt De Castro.

De deal is nog niet helemaal rond; de lidstaten moeten er nog mee instemmen, en daarna moet ook het voltallige Europese Parlement het nog bekrachtigen. Maar dat kan volgende maand al gebeuren; in Brussel verwacht men niet dat deze laatste stap nog problemen gaat geven.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.