Naar hoofdinhoud

Europees kennisplatform om slimme wateroplossingen te delen

Europees kennisplatform om slimme wateroplossingen te delen

Op zes Europese kustlocaties zijn vorig jaar proeftuinen ingericht om oplossingen voor een waterslimme samenleving te ontwikkelen en te demonstreren. De ontwikkelde technologieën en software tools uit deze ‘living labs’ worden sinds kort gepresenteerd via een kennisportaal.

De zes proeftuinen zijn opgezet vanuit het Europese onderzoeksproject B-WaterSmart. Binnen de ‘living labs’ moeten ervaringen worden opgedaan en strategieën ontwikkeld rondom watervragen in de kustgebieden.

Om succesverhalen te delen en betrokken partijen de kans te geven met elkaar in gesprek te gaan, is nu een Kennisportaal voor Circulaire Economie (CE) en water-slimme oplossingen uitgebracht. “Passend bij de filosofie van B-WaterSmart hebben we gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur. De eerste versie van deze kennisbank is ontwikkeld door het Horizon2020 NextGen-project”, zegt Geertje Pronk van KWR, die als projectmanager bij de B-WaterSmart proeftuinen betrokken is.

Volgens Pronk heeft het B-WaterSmart-project het bestaande platform verbeterd door functionaliteiten en inhoud toe te voegen. “Er kan kennis gepresenteerd worden over waterslimme oplossingen en circulaire economie die in de proeftuinen is opgedaan. Ook is er een toolbox om oplossingen te beoordelen en verbeteren.”

Het platform bevat ook een marktplaats. Die is bedoeld om praktijkvoorbeelden te delen en de implementatie van waterslimme oplossingen te bevorderen. “Via de marktplaats, die alleen voor geregistreerde gebruikers toegankelijk is, willen we de partijen heel direct aan elkaar verbinden. Het is een plek om van elkaar te leren en mogelijke oplossingen voor jouw specifieke situatie te filteren.”

De kennisbank, toolbox en marktplaats zijn niet alleen bedoeld voor deelnemers aan de proeftuinen, stelt Pronk. “Juist niet. Het platform is bijvoorbeeld ook bedoeld voor al dan niet commerciële aanbieders van oplossingen. We willen dat de ervaringen uit de living labs ook nuttige informatie oplevert voor anderen. Denk daarbij aan nutsbedrijven, overheden of industrieën die op zoek zijn naar slimme, circulaire oplossingen.”

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.