Naar hoofdinhoud

FAO: watertekorten voor ruim drie miljard mensen

FAO: watertekorten voor ruim drie miljard mensen

Meer dan drie miljard mensen hebben in landbouwgebieden te maken met grote watertekorten en -schaarste. De zoetwaterbronnen staan wereldwijd sterk onder druk. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties.

Naar schatting 1.2 miljard mensen worden wereldwijd getroffen door extreme waterschaarste of het erg vaak voorkomen van droogte, aldus het rapport The State of Food and Agriculture 2020. Het aantal stijgt naar 3,2 miljard mensen, als ook landbouwgebieden met ‘slechts’ hoge niveaus van waterstress en droogtefrequentie worden meegerekend. De vraag naar zoetwater is vaak hoger dan het aanbod. De beschikbare zoetwaterbronnen zijn de laatste twee decennia wereldwijd met meer dan 20 procent per persoon afgenomen.

Een andere constatering in het rapport: droogte is een veel voorkomend verschijnsel op ongeveer 11 procent van het akkerland dat van neerslag afhankelijk is en 14 procent van de weilanden. Waterstress is een realiteit is op meer dan 60 procent van het geïrrigeerde akkerland. In het rapport worden diverse belangrijke oorzaken voor de problemen genoemd, zoals bevolkingsgroei, sociaaleconomische ontwikkeling, klimaatverandering en slecht waterbeheer.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.