Naar hoofdinhoud

Friese bungalows krijgen Hydraloopsysteem om water te besparen

Friese bungalows krijgen Hydraloopsysteem om water te besparen

Veertien bungalows in de wijk Blitsaerd-Oost in Leeuwarden krijgen een Hydraloopsysteem om water te besparen. Tijdens de bouw zijn al de benodigde leidingen aangelegd. Ook de andere 27 woningen beschikken hierover. Bewoners kunnen in de toekomst zelf bepalen of ze een Hydraloop installeren. “Het is belangrijk dat we ook in Nederland dergelijke voorbeeldprojecten hebben”, stelt Arthur Valkieser, CEO en co-founder Hydraloop.

Toen de eerste wasmachines in de jaren ’50 en ’60 op de Nederlandse markt kwamen, moesten bewoners zelf de benodigde leidingen aanleggen. Tegenwoordig houden architecten hier bij het ontwerp van een woning al rekening mee. Dat is zeker nog niet het geval bij de aanleg van het benodigde leidingwerk voor waterbesparende systemen, zoals de Hydraloop. 

Het unieke aan het project in Friesland is dat het benodigde leidingwerk om water te recyclen voor alle woningen al tijdens de bouw is aangelegd. Hierbij gaat het om leidingen om gerecycled water te gebruiken voor de spoeling van de toiletten en de wasmachine, evenals leidingen voor de aanvoer van douche- en badwater. Het Hydraloop-systeem heeft een prijs vanaf 3475 euro en is standaard voorzien in de eerste veertien bungalows. De wijk is ontwikkeld door Zwanenburg Projecten BV. 

Recycle-ready

“Wij pleiten voor meer van dit soort recycle-ready woningen in Nederland”, zegt Valkieser. “Door tijdens de bouw al de benodigde leidingen aan te leggen, kunnen bewoners zelf kiezen voor een waterbesparend systeem.” De tijd is er volgens hem rijp voor. Drinkwaterbedrijven zagen tot voor kort de urgentie niet in, maar dat is veranderd. “Ze kijken nu met veel belangstelling naar alternatieve waterbronnen, zoals de recycling van grijs water, om de toenemende vraag naar zoet water te beperken. Daarom is Vitens ook betrokken bij het project in Leeuwarden.”

Hydraloop is een compact waterrecyclingsysteem voor huishoudens en bedrijven, dat gebruikmaakt van innovatieve technologie zonder filters of chemicaliën (foto: Hydraloop).

Andere projecten

Daarnaast is Hydraloop bezig met een vergelijkbaar project op het voormalige vliegveld Valkenburg. Hier komen 5.000 nieuwe woningen. “Ook hier zijn wij samen met drinkwaterbedrijf Dunea plannen aan het maken om hybride oplossingen van regenwater- en grijswaterrecyclingsystemen in een recycle-ready concept in de huizen te integreren. Dat doen we ook bij Brainport in Helmond en bij woningen in België. Maar Blitsaerd-Oost heeft de primeur om als eerste bouwproject van start te gaan.” De meerkosten voor de aanleg van het benodigde leidingenwerk zijn volgens Valkieser zeer beperkt.

Ontheffing

Door een bepaling in de Drinkwaterwet is het vooralsnog alleen mogelijk om het waterbesparende systeem in individuele huishoudens toe te passen. Door de goede contacten van Hydraloop met het ministerie van EZK, heeft het bedrijf van het ministerie van I&W medewerking toegezegd gekregen om op projectbasis ontheffingen te krijgen voor collectieve toepassingen.

Bovendien verschijnt er binnenkort een nieuwe Europese standaard met criteria voor overheden en producenten om grijswater recyclingsystemen te toetsen. Valkieser zit in de afvalwatercommissie van de NEN en schreef als afgevaardigde mee aan de Europese standaard.

Prijzen

Hydraloop viel de afgelopen jaren regelmatig in de prijzen. Zo won het bedrijf in 2018 tijdens de European Water Technology Week in Leeuwarden de Water Alliance Innovation Stimulation Award. De grote doorbraak kwam begin dit jaar. Toen werd het bedrijf tijdens de Consumer and Electronics Show (CES) in Las Vegas uitgeroepen als winnaar in de in de categorieën ‘Best Startup’ en ‘Best Sustainability Tech’. Bij de afsluitende prijsuitreiking op 9 januari ontving Hydraloop ook de ‘hoofdprijs’ van de beurs: de Best-of-the-Best-award.

Opschaling

Daarnaast staken de Rabobank en machinefabriek Niverplast het afgelopen jaar vele miljoenen euro’s in Hydraloop. “Hiermee kunnen we de productie in Emmen fors opschalen. We maken nu enkele honderden apparaten per jaar. Dat moeten er zo snel mogelijk tienduizenden zijn, en over vijf tot acht jaar honderdduizenden. Daarvoor hebben we partners nodig”, gaf financieel directeur Gijs van der Waal eerder in De Telegraaf aan.

Virtuele beurs

Valkieser en zijn team zijn nemen vanaf 10 januari 2021 opnieuw deel aan de CES-show. “Deze keer is het door de coronapandemie een virtuele beurs. Wij verwachten dan ook aanzienlijk meer bezoekers dan de ruim 190.000 bezoekers die dit jaar de beurs bezochten. Hydraloop heeft een virtuele stand waar wij online bezoekers kunnen ontvangen en onze producten kunnen tonen.”

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.