Naar hoofdinhoud

Gaten in wei voor betere wateraf- en toevoer

Gaten in wei voor betere wateraf- en toevoer

In het voorjaar is de Friese grond in het veenweidegebied bij Woudsend te nat en in de zomer droogt die te snel uit. Tegen dat probleem lopen veehouders al jaren aan.

Om die problemen te verhelpen, worden bij wijze van proef nu gaten geboord door een laag spalterveen. Dat gebeurt als onderdeel van het Integraal Bodemproject Feangreide. ‘Spalterveen is een laag die ongeveer 30 centimeter diep zit’, zegt onderzoeker Nyncke Hoekstra van het Louis Bolk instituut. ‘Dat is een heel dichte laag, het water en de wortels kunnen er niet doorheen. Nu we er met een machine van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in boren, hopen we dat de wortels erdoorheen kunnen groeien.’

De gaten worden dichtgegooid met verschillende zandmengsels voor een goede drainage. Hoekstra wordt in de proef bijgestaan door bodemkundige Coen ter Berg. ‘De profielopbouw bestaat uit een kleidek van 25 centimeter. Daaronder zit die laag spalterveen’, geeft hij aan. ‘Dat is een heel dichte, platte laag waar het water gewoon niet doorheen kan.’ Als volgend jaar de wortels door de gaten heen groeien en water makkelijk kan infiltreren, is de proef geslaagd.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.