Naar hoofdinhoud

Groen goed tegen stress

Groen goed tegen stress

RHS: Groen goed tegen stress

Wie een paar struiken, bomen, bloembollen en vaste planten in zijn voortuin zet, heeft minder last van stress. Het effect van deze beplanting is gelijk aan acht weken lang een cursus mindfullnes volgen, blijkt uit onderzoek. BBH speelt in op het effect en start planttherapie. 

De Royal Horticultural Society (RHS) heeft samen met de universiteiten van Sheffield, Westminster en Virginia vier jaar onderzoek gedaan naar het effect van groen op stress.

Kale voortuin

Het onderzoek werd uitgevoerd in de achterstandswijk Salford van Great Manchester, waar veel inwoners een kale voortuin hebben. Een groep van 42 inwoners kreeg een boom, een struik, een klimplant, lage struiken, bloembollen en eenjarigen. Een controlegroep kreeg dit aantal planten een jaar later.

Prettiger 

De deelnemers werden getest op het gehalte aan het stresshormoon cortisol. Voor het onderzoek had 24% een gezond cortisolniveau. In het eerste jaar van het onderzoek steeg dit al naar 53%. Meetbare stressniveaus daalden met 6% nadat het groen was geplant. De helft van de deelnemers gaf aan dat ze zich prettiger voelden door de groenere tuin, terwijl 40% zei meer ontspannen te zijn. Een kwart van de deelnemers had het gevoel dichter bij de natuur te staan. De onderzoekers adviseren om aanleg en onderhoud van groen in stedelijk gebied hoog op de agenda te zetten van overheden.

Planttherapie

Bloemenbureau Holland speelt in op hetzelfde effect van groen en benadrukt in een nieuwe campagne het stressverminderende effect van tuinieren en een groene tuin. ‘Planten hebben namelijk een therapeutische werking op mensen. En dan met name het actief verzorgen van, zorgt voor wonderen. Groene zorg is niet voor niets groeiende. Groene zorg is een manier van zorg waarbij de natuur wordt ingezet als therapie. Vooral het sociaal, cognitief, fysiek, en psychologisch functioneren wordt hierbij verbeterd’, laat Bloemenbureau Holland weten in een campagneuiting van mooiwatplantendoen.nl. Ze noemen het planttherapie.

Op de foto een voorbeeldtuin van Stauden Peters. 

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.