Naar hoofdinhoud

Grote contrasten tussen te veel en (te) weinig neerslag

Grote contrasten tussen te veel en (te) weinig neerslag

De contrasten in neerslaghoeveelheden zijn weer groot. Terwijl Midden- en Zuid-Limburg en Noord-Holland gisteren (opnieuw) extreem veel regen te verwerken kregen, draaien in andere gebieden de beregeningshaspels om extra water op het land te krijgen.

Omdat er bijna geen wind staat, verplaatsten de buien zich nauwelijks, waardoor het lokaal veel water kan vallen. De meeste neerslag viel in Maastricht: 87,2 mm. Niet eerder viel op één dag zoveel regen bij de Limburgse hoofdstad, zo meldt Weeronline. Het KNMI heeft gisteravond code oranje afgegeven voor het zuidoosten van Nederland. Rond Eygelshoven, in de buurt van Heerlen, moet zeer lokaal meer dan 100 mm zijn gevallen, stelt de weerdienst.

In Noord-Holland viel lokaal in korte tijd enkele tientallen millimeters water. Dat betekende voor een aantal telers dat ze opnieuw aan de bak moesten om het vele water van het land te krijgen.

De neerslaghoeveelheden van 29 juni. Duidelijk is te zien welke gebieden extreem veel neerslag hebben gehad.
De neerslaghoeveelheden van 29 juni. Duidelijk is te zien welke gebieden extreem veel neerslag hebben gehad. Beeld: KNMI

In andere delen van het land viel de afgelopen weken beduidend minder water, zoals onderstaande kaart laat zien. Zo viel in de maand juni in delen van Groningen en Noord-Brabant nog geen 40 mm neerslag. Om de gewassen toch van voldoende vocht te voorzien, zijn her en der de beregeningshaspels weer in het land gezet.

De neerslaghoeveelheden van de maand juni.
De neerslaghoeveelheden van de maand juni. Beeld: KNMI

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.