Naar hoofdinhoud

Grote steden doen weinig aan hergebruik van water

Grote steden doen weinig aan hergebruik van water

Grote steden scoren mondiaal onvoldoende op het gebied van terugwinning en hergebruik van water. Ze doen het beter als het aankomt op toegankelijkheid van water en de betrouwbaarheid daarvan. Dit staat in de City Water Optimisation Index die het onderzoeksbureau Economist Impact vandaag heeft gelanceerd.

De index brengt het stedelijk waterbeheer van 51 steden over de hele wereld in beeld en ze is bedoeld voor stadsbestuurders, beleidsmakers en regelgevers om beslissingen te nemen om de toegang tot veilig, betaalbaar en betrouwbaar water te verbeteren. Op de lijst staat geen Nederlandse stad. Maar dat kan nog komen, want het is de bedoeling dat de lijst jaarlijks wordt uitgebreid, zei Kimberly Kupiecki van het concern Dupont vorige week op de Aquatech vakbeurs in Amsterdam. Dupont Water Solutions is sponsor van het onderzoek.

Aan het opstellen van de index is 2 jaar gewerkt. De ontwikkelaars hebben zich gebaseerd op databestanden, interviews en enquêtes over de publieke perceptie. De stad Los Angeles in de Amerikaanse staat Californië heeft het stedelijk waterbeheer het best voor elkaar, op de voet gevolgd door de Australische stad Melbourne. Beide steden richten zich met duurzame en creatieve maatregelen op versterking van de eigen watervoorziening om dreigende waterschaarste het hoofd te bieden, aldus de makers van de index.

Ranking City Index | Bron City Water Optimisation Index

Duurzaamheid
Los van de beide genoemde steden, zijn de resultaten van het onderzoek bemoedigend, aldus de initiatiefnemers: steden met uiteenlopende geografische, klimatologische en sociaaleconomische omstandigheden behalen prijzenswaardige resultaten in 2 van de 3 onderzochte categorieën: betrouwbaarheid en toegankelijkheid tot water.

In de categorie duurzaamheid waren de uitkomsten uiteenlopend en gemiddeld minder goed: veel steden scoren onvoldoende op het terugwinnen en hergebruik van water. Dit terwijl het stedelijk waterbeheer moet worden gezien als een circulair proces, aldus de makers van de index. Hergebruik en terugwinning van water zijn cruciaal om de huidige en dreigende tekorten aan zoet water op te vangen.

Steeds grotere uitdaging
“Water wordt een steeds grotere uitdaging voor stadsbestuurders over de hele wereld, waarbij de klimaatverandering en de groei van de stedelijke bevolking de druk verder opvoeren”, zegt Claire Casey, Global Head of Policy & Insights van Economist Impact. Naar verwachting zal 68 procent van de wereldbevolking in 2050 in steden wonen, tegenover 56,2 procent nu. De noodzaak voor steden om te investeren in hun watersystemen is nog nooit zo groot geweest, aldus de initiatiefnemers van de index.

De makers claimen dat wereldwijd steden de index kunnen gebruiken om hun eigen waterstrategieën te verbeteren. Inzicht in het waterbeheer van andere steden maakt duidelijk welke beleidsmaatregelen de grootste impact hebben op het optimaliseren van de watervoorziening, en dus de waterzekerheid. De index is gebaseerd op 47 kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren waarmee het waterbeleid en de waterinfrastructuur van een stad in kaart wordt gebracht.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.