Naar hoofdinhoud

Helft agrariërs vindt weg naar Landbouwportaal

Helft agrariërs vindt weg naar Landbouwportaal

Al meer dan 1.500 agrariërs in Noord-Holland zetten gericht stappen om de bodem- en waterkwaliteit te verbeteren. Dat is ruim de helft van alle agrariërs in de provincie. Ze maken gebruik van het Landbouwportaal Noord-Holland voor een kosteloos advies-op-maat van een coach.

Bollentelers, melkveehouders, tuinders en akkerbouwers: ze staan allemaal voor de opgave om hun bedrijf toekomstbestendig te maken, met vruchtbare bodems en goede waterkwaliteit. Dit zijn ook de doelen van de provincie en de drie waterschappen in Noord-Holland. Boeren en overheden vinden elkaar sinds 3,5 jaar in het Landbouwportaal Noord-Holland. Inmiddels maakt al ruim de helft van de boeren gebruik van de diensten van dit portaal.

Advies op maat

Het Landbouwportaal introduceerde coaches die boeren en tuinders van onafhankelijk advies voorzien over bodem en water. “Elk bedrijf is anders, dus een ondernemer krijgt advies op maat,” zegt Siem Jan Schenk, bestuurder van Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier, een van de partijen achter het Landbouwportaal. “Het kan gaan over bodem, erfafspoeling, gewasbescherming of zoetwaterberging, net wat er speelt.” Voor al deze thema’s zijn speciale coaches met specifieke kennis.
Schenk is blij dat al meer dan de helft van de boeren het Landbouwportaal weet te vinden. “Daarmee zetten we als overheden en landbouwpartijen samen een goede stap naar duurzame bedrijfsvoering. Daar hebben we beide baat bij.”

Over het Landbouwportaal

Zorgen voor een win-winsituatie voor boeren, tuinders én overheden op het gebied van water en bodem. Dat was de reden dat in 2016 ‘Samenwerken aan Bodem & Water’ is gestart en in 2018 het Landbouwportaal Noord-Holland is opgericht. Initiatiefnemer is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, die de handen ineen heeft geslagen met Waterschap Amstel, Gooi & Vecht en Hoogheemraadschap van Rijnland, LTO Noord, de agrarische collectieven, de KAVB en de provincie. Agrariërs kunnen naast kosteloze adviezen van coaches per waterschap ook subsidie aanvragen voor bovenwettelijke bodem- en watermaatregelen (afhankelijk van beschikbaarheid van het budget). Kijk voor meer informatie op de website van het Landbouwportaal.
Fotobijschrift: V.l.n.r. Bodemcoach John Huiberts met vader en zoon Brouwer van Bloembollenbedrijf Brouwer uit Den Helder. (foto Marieke Duijn)

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.