Naar hoofdinhoud

Hollands Noorderkwartier zegt toe pompkosten te willen vergoeden

Hollands Noorderkwartier zegt toe pompkosten te willen vergoeden

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stelt zich volgens Jaap Bond, voorzitter KAVB goed op tegenover de boeren die schade hebben geleden door fikse regenbuien een paar weken geleden. Het Hoogheemraad heeft zelfs toegezegd dat boeren vergoedt gaan worden voor kosten die ze maakten voor het wegpompen van water.

Tijdens twee sessies georganiseerd door de LTO Noord en KAVB (Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur) gingen boeren in gesprek met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) over de waterschade en de ondernomen stappen van het Hoogheemraad. Bond: „Op beide avonden zijn zo’n tachtig boeren afgekomen. Dit waren voornamelijk bloembollentelers en akkerbouwers met openteelten. De avonden verliepen respectvol en er werd goed naar elkaar geluisterd.”

Vergoeding

HHNK heeft tijdens de sessies ook toegezegd om boeren en loonwerkers tegemoet te komen in de kosten voor het wegpompen van water. Bond: „Dat boeren en loonwerkers zelf zijn gaan pompen heeft enorm geholpen bij het aanpakken van de wateroverlast. Dat erkent het Hoogheemraadschap ook. Vandaar dat ze die kosten voor diesel, huur van pompen en dergelijke wil vergoeden.”

Over het vergoeden van de waterschade heeft het HHNK nog geen toezeggingen gedaan. „Er is een gigantische hoeveelheid water gevallen. Daar kon het Hoogheemraadschap ook niks aan doen.” HHNK richt een loket op waar boeren gemaakte kosten kunnen declareren.

Evaluatie

Eerder in het liveblog over de wateroverlast werd al aangekondigd dat het HHNK onderzoek gaat doen naar fouten die gemaakt zijn en hoe die in de toekomst voorkomen kunnen worden. Dat doet het HHNK met eigen deskundigen, Deltares, TU Delf en het Instituut voor Veiligheids- en crisismanagement (COT). Naar verwachting is die evaluatie begin september gereed, waarna deze door het algemeen bestuur wordt behandeld. Daarop volgt een bespreking met de boeren en loonwerkers uit het gebied. Die bespreking zal volgens Bond ergens in oktober plaatsvinden.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.