Naar hoofdinhoud

Hoogheemraadschap controleert 10.000 kilometer aan sloten: “Stroomt het water nog?”

Hoogheemraadschap controleert 10.000 kilometer aan sloten: “Stroomt het water nog?”

SCHAGEN – Sloten, duikers, bruggen; hoe schoon zijn ze en loopt het water goed door? Tientallen vrijwilligers trekken de polders in voor de najaarsschouw van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Ze hebben zo’n tienduizend kilometer aan sloten te controleren in de kop van Noord-Holland en West-Friesland: “Als het water niet goed weg kan, komt uiteindelijk het land onder te staan.”

Vrijwilligers controleren de doorstroom van 10.000 kilometer aan sloten – NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Vrijwilliger Jos Hoogeboom maakt samen met zijn vader en broer zijn ronde in de omgeving van Schagen. Aan de Oudedijk treffen ze een volbegroeide duiker aan. “De sloot ziet er goed uit, maar de duiker is geblokkeerd door riet. Dat moet weg.” De melding wordt digitaal ingevoerd en verzonden naar het hoofdkantoor van het hoogheemraadschap. 

De najaarsschouw is meer dan ooit noodzakelijk, vertelt Jos Hoogeboom: “We zien dat het klimaat verandert. De buien in het najaar worden heviger. Er valt in korte tijd heel veel water, dus een goede en snelle afvoer is belangrijk. Boeren kunnen anders veel later het land op. Als het te droog is, omdat het water door dichtbegroeide sloten de polder niet voldoende bereikt, kunnen ze hier niet beregenen. Dat is slecht voor de gewassen.” 

Riet

Overal in de regio zijn boeren en andere landeigenaren nog druk aan het maaien. Dat zijn ze verplicht, anders krijgen ze een boete. “Eigenlijk zijn ze te laat, want we zijn al aan het schouwen. We controleren en bij overtreding komen we na drie weken terug. Als er dan nog niets is veranderd maken wij op kosten van de landeigenaar de sloten schoon.”

Overigens hoeven de sloten niet helemaal leeg. Er mag tegenwoordig nog wel wat beplanting overblijven: “Dat is recent ingegaan. Als we zien dat er voldoende doorstroming is, dan mag er wel wat riet blijven staan, want dat is goed voor de vissen en andere waterdieren.”

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.