Naar hoofdinhoud

Innovatief systeem voor regenopvang op voorplein Blijdorp

Innovatief systeem voor regenopvang op voorplein Blijdorp

De monumentale entree van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam krijgt een innovatief systeem voor de opslag en het hergebruik van regenwater. Dit bestaat uit Bufferblocks en het biofiltersysteem Bluebloqs.

Het laatste Bufferblock is vrijdag gelegd en dat werd met een kleine ceremonie gevierd. Blijdorp is een proeftuin in het kader van het innovatieprogramma VPdelta onder leiding van de TU Delft. Dat is de dierentuin al vanaf het begin van het programma 3,5 jaar geleden, vertelt Lindsey Schwidder, projectmanager waterinnovaties bij het Valorisatie Centrum van de universiteit.

Lindsey Schwidder

“Er is al veel onderzoek gedaan, omdat de diergaarde aanzienlijke uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit heeft. Logisch met alle dieren die in het water poepen en plassen. Daarom is er al een aantal maatregelen toegepast om de kwaliteit te verbeteren. Maar het gaat ook om waterkwantiteit. Door de droge zomers zijn de mensen van Blijdorp gaan beseffen dat er veel drinkwater wordt gebruikt. Ook staan bij piekbuien diverse plekken onder water. Zoals het voorplein bij de oude entree.”

Twee innovaties
Het voorplein is flink verzakt door de jaren heen en moest worden opgehoogd. Dat leidde tot het idee om de opknapbeurt te combineren met de aanleg van een buffer voor regenwater. De bedrijven Hillblock en Field Factors hebben hiervoor het plan gemaakt. Zij passen twee eigen innovaties toe: respectievelijk het betonnen waterbuffersysteem Bufferblock en het biofiltersysteem Bluebloqs. Schwidder: “Deze oplossingen zijn eerst getest in de WaterStraat, een proeftuin op The Green Village op de campus van TU Delft.”

Regenwater zal via de omringende daken van het voorplein worden opgevangen en dan met de Bufferblocks worden gebufferd. Vervolgens zorgt Bluebloqs voor zuivering. Dit levert volgens Schwidder een goede waterkwaliteit op: “Het water is geschikt om te worden hergebruikt voor de irrigatie van planten en het schoonmaken van dierenverblijven.” De verwachting is dat Blijdorp hiermee ongeveer negenduizend kubieke meter kraanwater per jaar bespaart. Ook voorkomt het nieuwe opvangsysteem overbelasting van het riool.

Onder de grond is nu 490 vierkante meter aan Bufferblocks geplaatst. Het zuiveringssysteem wordt nog aangelegd; daarmee start de aannemer in januari. De werkzaamheden aan het voorplein zullen rond het voorjaar van 2021 worden afgerond.

Naar een circulair watersysteem
Het blijft niet bij deze maatregel. “Diergaarde Blijdorp heeft de ambitie om toe te werken naar een volledig circulair watersysteem”, zegt Schwidder. Waarom is deze proeftuin eigenlijk interessant voor TU Delft? “Het is een echte omgeving, maar eentje die wel is afgeschermd van de stad. Dat maakt het gemakkelijker om nieuwe oplossingen te testen, omdat risico’s kleiner zijn. Want in de praktijk gebeuren er toch altijd dingen die je niet helemaal had voorzien. Het is daarmee ook een heel leuke plek voor onze studenten om experimenten en onderzoek te doen.”

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Rotterdam hebben financieel bijgedragen aan de aanleg van het regenopvangsysteem. Schwidder: “Het is voor hen een mooie showcase. Blijdorp trekt in een normaal jaar 1,7 miljoen bezoekers uit alle lagen van de bevolking. Er worden ook veel mensen bereikt die nog niet zo met natuurbehoud en water bezig zijn. Wij zijn nu samen aan het kijken naar de educatieve invulling en denken onder meer aan blauwe klinkers en leuke interactieve presentaties op het plein. Mogelijk kunnen bezoekers straks ook iets meenemen om thuis wat aan klimaatadaptatie te doen, zoals een Blijdorp-regenton.”

Dat Diergaarde Blijdorp in het begin niet goed op de hoogte was van het waterverbruik, is volgens Schwidder geen uitzondering. “Ik merk in gesprekken met bedrijven en organisaties dat dit veel vaker voorkomt. Het is niet altijd onwil maar soms ook onwetendheid dat ze niets doen aan verduurzaming en klimaatadaptatie. Als mensen onze proeftuinen bezoeken en zien welke innovatieve oplossingen mogelijk zijn en wat daarmee kan worden bespaard, zijn ze dikwijls meteen enthousiast.”


MEER INFORMATIE
Diergaarde Blijdorp over het klimaatbestendig voorplein
Website van innovatieprogramma VPdelta
H2O-bericht: de WaterStraat nog vier jaar open
H2O-bericht: Field Factors wint Urban Water Challenge
H2O-bericht: eerste toepassing Bufferblocks

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.