Naar hoofdinhoud

Kabinet: extra geld voor Zeeuws investeringsfonds en Delta Kenniscentrum

Kabinet: extra geld voor Zeeuws investeringsfonds en Delta Kenniscentrum

Het kabinet stopt tot en met 2023 in totaal 20 miljoen euro extra in het Investeringsfonds Zeeland. Deze extra middelen moeten een impuls geven aan de vestiging van innovatieve bedrijven in de provincie en kansrijke startups die gelieerd zijn aan het op te richten Delta Kenniscentrum.

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat schrijft een en ander in een brief aan de Tweede Kamer. In een persbericht zegt ze: “Binnen waterland Nederland neemt Zeeland een speciale plaats in. In Zeeland zit enorm veel expertise op het gebied van water, een sector waar Nederland wereldleider in is. Deze investering van 20 miljoen euro gaat Zeeuwse ondernemers en onderzoekers helpen om hun kennis om te zetten in producten en diensten waar de wereld iets aan heeft en zij iets aan kunnen verdienen. Ook biedt de investering kansen voor bedrijven van buiten om zich in Zeeland te vestigen en daar banen te creëren.”


Het Zeeuws Investerings Fonds investeert in jonge Nederlandse ondernemingen die een nieuw product, proces of dienst hebben ontwikkeld. De investering per participatie ligt tussen € 400.000 en € 1.000.000. Met de extra bijdrage van het kabinet kan het maximale investeringsbedrag worden verhoogd naar 2,5 miljoen euro.

“Dit sluit aan bij de behoefte van het Zeeuwse bedrijfsleven dat in Zeeland wil blijven doorgroeien. Ook kunnen hiermee grote, vernieuwende bedrijven naar Zeeland worden gehaald. Deze bedrijven hebben vaak veel kapitaal nodig”, schrijft de staatssecretaris.

Deze investering is onderdeel van het Compensatiepakket Zeeland. Het pakket is een compensatie voor het afblazen van de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen en behelst ook de oprichting van het Delta Kenniscentrum. Het kennisinstituut zal zich met ‘multidisciplinair onderzoek’ en onderwijs richten op de thema’s voedsel, water en energie. Eén van de onderzoeksrichtingen is ‘waterkerende landschappen’.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.