Naar hoofdinhoud

Leren van ervaring met droogte

Leren van ervaring met droogte

CLM heeft ervaring met droogte in Zuid-Europa afgezet tegen de droogteproblemen in de Zeeuwse landbouw. Het onderzoeksrapport ‘Klimaatadaptatie: leren van binnen- en buitenland’ beschrijft hoe telers beter bestand kunnen worden tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Sinds enkele jaren maakt Nederland lange periodes van droogte door. Dit heeft grote gevolgen voor de landbouw, zeker in gebieden als Zeeland. De droogte leidt tot lagere opbrengsten en verdere verzilting. Spaanse en Portugese agrariërs en onderzoekers werken al meer dan vijftig jaar aan het vraagstuk van watertekort en kunnen een goede bron van inspiratie zijn voor Nederland. Waterbesparing, bodembeheer en wateropslag vormen de kern van de Zuid-Europese aanpak.

Samen met jonge Zeeuwse agrariërs nam CLM diverse maatregelen, zoals bodemverbetering en wateropslag, onder de loep. Het rapport beschrijft hoe telers beter bestand kunnen worden tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Ziekten en plagen van de toekomst

Naast droogte kan klimaatverandering ook een verschuiving van ziekten en plagen met zich meebrengen. Bestaande plagen kunnen in de toekomst een groter probleem vormen, zoals de bietenmot, die gedijt in warme, droge zomers. Ook kunnen nieuwe plagen zich vestigen. Een voorbeeld is de dwergcicade, die aardappelziekte Candidatus Phytoplasma solani kan overbrengen. Een goede monitoring en geïntegreerde plaagbestrijding zijn essentieel om (nieuwe) ziekten en plagen onder controle te houden.

Het rapport Klimaatadaptatie: leren van binnen- en buitenland is te vinden op de website van CLM.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.