Naar hoofdinhoud

LTO Noord wil agrarisch kenniscentrum op Texel

LTO Noord wil agrarisch kenniscentrum op Texel

LTO Noord ziet kansen voor een agrarisch kenniscentrum op Texel waar educatie- en onderzoekstrajecten worden opgestart. Boeren willen hierin samenwerken met bijvoorbeeld Wageningen University & Research en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee dat is gevestigd op Texel.

Volgens voorzitter Arnold Langeveld van LTO Noord-afdeling Texel kan het opzetten van een kenniscentrum de ontwikkeling op alle vlakken versnellen en versterken. ‘We zien dat de overheid zich steeds meer terugtrekt, terwijl de kosten de pan uitrijzen. Boeren vraagt om een andere dimensie. We kunnen agrarische producten van toegevoegde waarde creëren. Hiermee kan onze landbouw en het hele eiland zich positief onderscheiden. Texel heeft een sterke naam. Kijk naar het succes van het Texelse bier.’

Langeveld ziet vooral ook mogelijkheden in onderzoek door studenten. ‘Wij kunnen groepen jongeren nog veel meer aan het agrarisch bedrijf binden. Jongeren van de Universiteit Leiden kunnen met robotisering aan de gang gaan. Maar ook met waterprojecten kunnen ze hier volop aan de slag gaan.’• Lees ookTexelse boer lonkt naar Randstedelijke toeristHet pleidooi voor het agrarisch kenniscentrum is onderdeel van de Texelse landbouwvisie 2021-2026. Langeveld bood het plan vrijdagmiddag aan aan de Noord-Hollandse landbouwgedeputeerde Ilse Zaal (D66) en burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.