Naar hoofdinhoud

LTO-voorzitter moet verbinder zijn

LTO-voorzitter moet verbinder zijn

Laten de leden van LTO een verbindende figuur zoeken als nieuwe voorzitter. Eentje die bovendien erkent dat het intensieve landbouwsysteem zijn tijd heeft gehad, betogen LTO-lid Maurits Tepper en David Luijendijk namens boerenorganisatie Caring Farmers.

Op 10 november wordt de nieuwe voorzitter van LTO Nederland bekendgemaakt. Verschillende namen passeren de revue, maar Jan Cees Vogelaar en Jaap Haanstra hebben een campagne opgetuigd waarin ze hun ambities niet onder stoelen of banken steken. Hun positie is duidelijk: ‘Stop met het gezeik over natuur en klimaat.’

Dat een nieuw geluid nodig is, staat als een paal boven water. Maar in plaats van oorlogszoekers heeft de landbouw een verbindende leider nodig die de landbouw, samen met minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, houdbaar gaat maken.

De achteruitgang van kwetsbare natuur en bodemkwaliteit, droogte waardoor oogsten mislukken en de aangescherpte doelen voor CO2­reductie laten zien hoe groot de opgave voor de landbouw de komende jaren is. Bovendien wil Brussel dat in 2030 25 procent van de landbouw biologisch is.
Wat gaat de nieuwe voorzitter van LTO hiermee doen: zich met hand en tand verdedigen of juist de schouders eronder zetten?

Groene Khmer

Waar Vogelaar – tevens oprichter van het Mesdag-Zuivelfonds – hakt, vallen spaanders. Wie hem niet bevalt, wordt aangevallen. Zo krijgen natuurorganisaties het stempel de ‘Groene Khmer’ en zou hij bepaalde hoogleraren ‘naar de slacht doen als ze een renpaard waren, omdat ze niet over het hout heen komen’.

Ook schuwt Vogelaar het zaaien van twijfel over de wetenschap niet. Dat bleek toen hij met veel bombarie in Nieuwspoort een rapport presenteerde waarin de landbouw een veel kleiner aandeel in de stikstofcrisis zou hebben.• Lees ook:Mesdagfonds: verkeer grotere natuurbelasting dan boer

Het rapport zorgde voor veel vertraging, maar bleek onjuist en het Mesdag-Zuivelfonds moest rectificeren. Intussen heeft het kabinet anderhalf jaar na de stikstofuitspraak van de Raad van State de stikstofcrisis nog steeds niet het hoofd kunnen bieden.

Intensieve landbouw

Het beleid zal hoe dan ook verder worden aangescherpt. Ons kleine land is niet gemaakt voor ons huidige intensieve landbouwsysteem. Met leiders als Vogelaar en Haanstra zou de polarisatie de komende jaren alleen maar toenemen, omdat zij maatschappelijke onderwerpen niet serieus nemen. Dat terwijl steeds meer boeren wel graag een andere, duurzamere koers willen varen.

Wij zouden, namens onze groene achterban, graag samenwerken met LTO, maar dan wel met een verbinder die serieus werk maakt van kringlooplandbouw en een duurzame voedselvoorziening tot doel heeft. Een voorzitter die op die manier toekomst biedt aan zoveel mogelijk boeren en tuinders.

Eerder gepubliceerd in Trouw.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.