Naar hoofdinhoud

Metingen bodemkwaliteit voor bepaling meerwaarde grasland

Metingen bodemkwaliteit voor bepaling meerwaarde grasland

In een vierjarig onderzoek wordt de meerwaarde van extensief kruidenrijk grasland en productief kruidenrijk grasland voor de biodiversiteit en agrarische productie bepaald, in vergelijking met regulier blijvend grasland. Dit gebeurt in het Living Lab kruidenrijk grasland.

In dit onderzoek vergelijken onderzoekers en experts van Louis Bolk Instituut, Wageningen Environmental Research, Wageningen Plant Research en De Vlinderstichting de biodiversiteit en functionaliteit van blijvend grasland, productief grasland en extensief kruidenrijk grasland met elkaar. Afgelopen maand is op 36 percelen op zand de bodemkwaliteit van deze percelen gemeten.

Er is gemeten aan de chemische bodemkwaliteit, fysische bodemkwaliteit (visuele bodembeoordeling, indringingsweerstand, waterinfiltratie) en biologische bodemkwaliteit (schimmels, bacteriën, nematode, springstaarten en mijten, en regenwormen).

Vanuit de gestelde doelen rondom biodiversiteit in de melkveehouderij is er veel aandacht voor kruidenrijk grasland. Dit gebeurt onder meer door biodiversiteitsdoelstellingen vanuit de verschillende melkfabrieken, zoals de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij. Daarnaast het je certificeringsschema van ‘On the way to PlanetProof’, waarin ook kruidenrijk grasland is opgenomen. Dat is ook een vereiste in de melkstroom van A-ware voor AH.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.