Naar hoofdinhoud

Natuurmonumenten gaat nieuw natuurgebied ontwikkelen bij Hoeksche Waard

Natuurmonumenten gaat nieuw natuurgebied ontwikkelen bij Hoeksche Waard

In de gemeente Hoeksche Waard, ten westen van het dorp Goudswaard, ligt de Leenheerenpolder. Door de lage ligging langs het Spui en de Korendijkse slikken is dit gebied van 170 hectare heel geschikt als zoetwatergetijdengebied. Het gebied heeft een enorme potentie voor allerlei soorten planten, vissen en vogels.

Natura 2000

De Leenherenpolder is onderdeel van het Natura 2000-gebied Haringvliet. Binnen dat kader streeft de provincie Zuid-Holland naar een verbetering van de biodiversiteit. We werken hier aan een aangesloten natuurnetwerk waarbij het natuurlijke ecosysteem centraal staat. Voor de Leenheerenpolder is het verbeteren en het behouden van de deltanatuur de hoofdzaak. Het terugbrengen van het zoetwatergetijdenlandschap in dit deel is een belangrijke stap naar herstel en brengt de natuurlijke diversiteit aan soorten terug.

Natuurmonumenten

Om aan deze natuurambitie gevolg te geven, heeft de provincie een selectieprocedure gestart op zoek naar een toekomstig beheerder en eigenaar. Natuurmonumenten heeft deze aanbesteding gewonnen. Natuurmonumenten heeft in de selectie laten zien het gebied duurzaam te kunnen beheren als dynamisch zoetwatergetijdengebied dat aansluit bij de al bestaande natuur in het Haringvliet en langs het Spui.

Samenwerking

Naast de doorontwikkeling van de natuur liggen er in het gebied ook andere opgaven op het gebied van woningbouw, recreatie en initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid van de Goudswaard. Daarvoor wordt er een integrale samenwerking voorbereid met de gemeente Hoeksche Waard, de Gebroeders Blokland en het Wereldnatuurfonds.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.