Naar hoofdinhoud

Nieuwe ontziltingsinstallatie zet dokwater om in proceswater voor Antwerpse chemische industrie

Nieuwe ontziltingsinstallatie zet dokwater om in proceswater voor Antwerpse chemische industrie

De Antwerpse haven krijgt in 2024 een nieuwe ontziltingsinstallatie. De installatie pompt brak dokwater op en zet het om in hoogwaardig proceswater voor de chemiesector. Chemiebedrijven hoeven daardoor voor bepaalde productieprocessen niet langer drinkwater uit het Albertkanaal te gebruiken. Dit zou volgens de betrokken partijen in de opstartfase al een besparing betekenen van miljoenen liters drinkwater per jaar. De installatie moet in 2024 operationeel zijn.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij AVAIO sloot met Covestro een intentieverklaring af om de waterfabriek op de terreinen van het chemiebedrijf te bouwen. De installatie zal via een pijpleiding ook het naburige Evonik bevoorraden. Ook andere chemiebedrijven kunnen erop aansluiten.

Chemiebedrijven Covestro en Evonik stappen als eerste mee in het infrastructuurproject van investeringsmaatschappij AVAIO. Hierbij werken de Amerikanen nauw samen met de internationale groep AECOM. De onderneming plant de bouw van een ontziltingsinstallatie die brak dokwater zal oppompen, ontzouten en opzuiveren tot proceswater.

98 procent minder drinkwater

Covestro en Evonik kunnen daardoor hun drinkwatergebruik met 98 procent terugdringen. Beide chemiebedrijven zullen drinkwater alleen nog gebruiken voor sanitaire toepassingen.

De ontziltingsinstallatie heeft de capaciteit om een jaarlijkse waterbesparing te realiseren die gelijk is aan de gemiddelde drinkwaterconsumptie van ongeveer 40.000 gezinnen van 4 personen. Bovendien is het mogelijk om de waterfabriek – en de daarmee samenhangende drinkwaterbesparing – nog verder uit te breiden. De initiatiefnemers zijn daarover in onderhandeling met andere bedrijven en in overleg met Port of Antwerp.

Kwaliteits- en milieuvoordelen

De omzetting van dokwater naar proceswater vermindert niet alleen de druk op de drinkwatervoorziening maar biedt ook kwaliteits- en milieuvoordelen. Zo is de zoutlast, of de concentratie aan mineralen, van proceswater 5 keer lager dan van drinkwater. Doordat het water minder zout bevat is het beter geschikt voor chemie-installaties. Dat betekent minder watergebruik, minder afvalwater en minder chemicaliën voor waterbehandeling.

Vergunningen

AVAIO en AECOM willen begin volgend jaar starten met de aanvraag van de nodige vergunninge. AVAIO verwacht medio 2022 te kunnen beginnen met de bouw van de installatie. Die zou twee jaar later, in 2024, operationeel moeten zijn.

AVAIO en AECOM streven ernaar om de ontziltingsinstallatie te laten draaien op groene stroom. De waterfabriek is ook uitgerust met de juiste technologie om in een latere fase gezuiverd afvalwater te gaan hergebruiken.  Daarmee heeft de installatie volgens de betrokken partijen het potentieel om de industriële waterkringloop te sluiten.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.