Naar hoofdinhoud

Onderzees zoet grondwater mogelijk nuttig in kustgebieden met waterschaarste

Onderzees zoet grondwater mogelijk nuttig in kustgebieden met waterschaarste

In een wetenschappelijke studie hebben onderzoekers van Universiteit Utrecht en Deltares een schatting gemaakt van de hoeveelheid zoet grondwater die is opgeslagen in geologische lagen onder de zeebodem. In veel kustgebieden in de wereld blijken grote hoeveelheden zoet grondwater onder de zeebodem te zitten. Deze zouden kunnen dienen als tijdelijke waterbron in kustgebieden met waterschaarste.

De studie toont aan dat in sommige kustgebieden zoet grondwater tot 100 km uit de kust kan worden gevonden. Het totale volume zoet grondwater onder de zeebodem wordt geschat op 1,1 miljoen km3. Dit is ongeveer drie keer meer dan eerder werd geschat en ongeveer 10 procent van het zoete grondwater dat op het land te vinden is.

Sinds de ijstijd

Deze enorme hoeveelheden zoet grondwater onder de zeebodem stammen uit de tijd dat de zeespiegel bijna 120 meter lager stond dan nu, zoals tijdens de laatste ijstijd. De lage zeespiegel in die periode zorgde ervoor dat de huidige zeebodems van de ondiepe zeeën langs de kust bloot kwamen te liggen, waardoor de onderliggende grondwaterdragende geologische lagen (ook wel aquifers genoemd) werden gevuld met zoet water uit regenval. Later werden delen van deze lagen afgesloten door ondoordringbare klei, zodat het zoete grondwater in deze lagen behouden bleef, zelfs nadat de zeespiegel na de ijstijd weer steeg tot het huidige niveau.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.