Naar hoofdinhoud

Onderzoek naar verband extreme regenval en klimaatverandering

Onderzoek naar verband extreme regenval en klimaatverandering

Het KNMI gaat onderzoeken of er een verband is tussen klimaatverandering en de hevige regenval van de afgelopen week in Nederland, België en Duitsland. Het weersinstituut doet dit samen met een internationaal team van wetenschappers van World Weather Attribution (WWA) en andere deskundigen. De resultaten worden half augustus verwacht, schrijft het KNMI.

Tijdens de watercrisis verwees het KNMI al naar een Brits onderzoek waarin staat dat zware aanhoudende regen als gevolg van de opwarming van de aarde vaker zal voorkomen op het Europese vasteland. Regenbuien verplaatsen zich trager. Bovendien wordt de lucht warmer waardoor die meer vocht vasthoudt. Daardoor valt er lokaal meer water.

De wateroverlast in Zuid-Limburg en Midden-Europa had te maken met een lagedrukgebied dat nergens heen kon. Boven Zuid-Scandinavië lag op hoogte een blokkerende gordel van hoge druk. De neerslaghoeveelheden liepen enorm op, vooral op woensdag 14 juli viel er extreem in de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel, schrijft het KNMI. Door deze grote hoeveelheden water, die op een al verzadigde bodem vielen, traden vele beken en rivieren in dit gebied buiten hun oevers en veroorzaakten vooral in Duitsland en België veel slachtoffers en grote schade.

Dat er een verband is met klimaatverandering, is wel duidelijk in Nederland, zegt Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI tegen dagblad De Limburger. “Maar of dat ook voor de Eifel en de Ardennen geldt, weten we op dit moment nog niet.”

Van Oldenborgh leidt samen met Friederike Otto van de Universiteit van Oxford het WWA-onderzoeksteam. Andere WWA-leden die aan de studie meewerken zijn verbonden aan het Franse Institut Pierre Simon Laplace (IPSL) en de universiteiten van Zürich en Princeton, schrijft het KNMI. Ook experts van buiten het WWA werken mee, zoals de Deutsche Wetterdienst (DWD), het Belgische Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Britse weerdienst Met Office. Verder werken deskundigen op het gebied van extreme regenval van de universiteit van Newcastle mee.

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Extreme regenval gevolg van warmere lucht en traag bewegende buien
H2O Actueel: ‘Vaker extreme neerslag door atmosferische rivieren’

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.