Naar hoofdinhoud

Onderzoek: wormen nuttig bij zuivering afvalwater

Onderzoek: wormen nuttig bij zuivering afvalwater

Gespecialiseerde bacteriën zijn in staat complexe stoffen af te breken, zoals gewasbeschermingsmiddelen. Dat kan perspectieven geven bij de zuivering van afvalwater. Ondersteund door Stowa en gemeente Westland onderzoekt Royal Brinkman of de efficiëntie van de zuivering te verbeteren valt door tevens wormen in te zetten.

Overal waar water of grond is vervuild met organische stoffen, komen langzamerhand steeds meer bacteriën die in staat zijn die vervuiling af te breken. Dit komt omdat zij worden uitgeselecteerd. De bacteriën die niet tegen de vervuiling kunnen, gaan dood. De overblijvende muteren voortdurend en degenen die de vervuilende stoffen kunnen gebruiken als voedsel blijven over. Van dit fenomeen kun je gebruikmaken als je grond of water wilt zuiveren.

De zuiveringsplicht schrijft voor dat afvalwater pas mag worden geloosd als 95% van de gewasbeschermingsmiddelen eruit is gehaald. Er is een BZG-lijst van installaties die dit kunnen. Een heel andere benadering is echter biologische zuivering; dit is in principe een goedkopere manier.

Beter contact door wormen
“Wageningen University & Research is erin geslaagd om 80% afbraak te bereiken met behulp van bacteriën. Dat is heel mooi, maar nog niet de vereiste 95%. Het systeem moet dus worden verbeterd. Dat doen we door wormen in het substraat toe te voegen. Ze bewegen en daardoor ontstaat er meer contact tussen de gewasbeschermingsmiddelen en de bacteriën”, legt Maarten Casteleijn uit. Hij is productspecialist weerbaarheid bij Royal Brinkman. Samen met Koen Bol leidt hij de proeven op de locatie van de toeleverancier in ’s Gravenzande.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.