Naar hoofdinhoud

Oostelijke provincies vragen inzet Rijk voor duurzame landbouw

Oostelijke provincies vragen inzet Rijk voor duurzame landbouw

Provincies Gelderland en Overijssel roepen het Rijk op om zich stevig in te zetten voor een duurzaam verdienmodel voor de landbouw. De provincies pleiten samen met acht regio’s in Oost-Nederland voor wet- en regelgeving voor de lange termijn.

‘De landbouw in Oost-Nederland wil voorop blijven lopen op het gebied van innovatie en verduurzaming. Een belangrijke basisvoorwaarde voor het realiseren van een duurzame landbouw is dat boeren in de benen kunnen blijven en een duurzaam verdienmodel kunnen realiseren’, schrijven de provincies in hun oproep.

‘In Oost-Nederland beschikken we over een unieke mix van stad en platteland, met een enorme diversiteit aan natuur. Zo hebben we de grootste Natura 2000-gebieden van Nederland, zoals de Veluwe’, zegt gedeputeerde Peter Drenth van Gelderland.

‘Maar denk ook aan het unieke coulisselandschap in Twente en de Achterhoek en het laagveenmoeras in de Kop van Overijssel. Het platteland en de natuur staan alleen steeds meer onder druk, onder meer door droogte en stikstof. We willen een toekomstbestendige voedselketen én natuur’, aldus Drenth.

Oplossingen dicht bij huis

Volgens de provincies worden oplossingen voor deze problematiek dicht bij huis bedacht en uitgetest, onder meer bij Wageningen University & Research. ‘We hebben oplossingen voor complexe problemen als stikstof en droogte, maar ook de kennis om de wereld te helpen bij het voedselvraagstuk. Wij zijn ervan overtuigd dat deze kennis en ervaring nog beter kan worden benut’, zo staat in de oproep.

‘In onze provincies stimuleren wij een duurzame, toekomstbestendige landbouw en voedselketen’, voegt Overijssels landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher toe. ‘We steunen agrariërs bij de overgang naar kringlooplandbouw en zoeken samen naar oplossingen voor een manier van produceren en ondernemen die meer in evenwicht is met de natuur.’

Voorwaarde is dat de agrarisch ondernemers er een goede boterham mee kunnen verdienen, vervolgt Ten Bolscher. ‘ Maar dat kan alleen wanneer de hele voedselketen, van agrariër tot en met de consument, bij die overgang wordt betrokken.’

Gezamenlijk optrekken

Om deze ambities te versnellen, is ondersteuning vanuit het Rijk noodzakelijk, stellen de oostelijke provincies. Enerzijds door hierin gezamenlijk op te trekken richting Europa via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Daarnaast door heldere kaders te stellen. Maar ook door innovatie in Oost-Nederland meer ruimte te geven, zowel fysiek als in regelgeving, en door financiële risico’s af te dekken.

De gezamenlijke oproep aan het Rijk maakt deel uit van de campagne ‘Nederland slim benutten‘, waarmee alle politieke partijen worden aangespoord om gebruik te maken van ‘de kracht van Oost-Nederland’. De campagne is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel, de Regio Food Valley, Cleantech Regio, Regio Arnhem-Nijmegen, Regio Achterhoek, Fruitdelta Rivierenland, Veluwe, Regio Twente en Regio Zwolle en wordt daarnaast gesteund door de Economic Boards in Oost-Nederland.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.