Naar hoofdinhoud

Op veel plaatsen in heel West Europa 200 mm regen

Op veel plaatsen in heel West Europa 200 mm regen

De afgelopen weken is er met name in Zuid-Nederland, België en Noord-Frankrijk tientallen millimeters regen gevallen. Sinds 1 december komt het totaal de komende dagen niet alleen in West-en Noord-Nederland her en der op 200 millimeter, maar ook in Zeeland.

In Zuid-Nederland en met name Zeeland is de achterstand, die in vergelijking met West –en Noord-Nederland in december was ontstaan, ingelopen. December verliep in Noord-en met name West –Nederland veel natter dan normaal met maandhoeveelheden van 100 tot plaatselijk in Noord-Holland zelfs 150 millimeter. In december viel in Zuid-Nederland in totaal 75 tot hooguit 100 mm regen, op een enkele plaats in Zeeland.

Veel regen in Noord Frankrijk

Ook in België en Noord-Frankrijk komt het totaal van de wintermaanden december en januari waarschijnlijk op veel plaatsen op zeker 200 millimeter uit. Sinds half januari was het in België en met name Noord-Frankrijk kletsnat. De laatste decade van december verliep in Noord-Frankrijk nog natter, met 100-150 mm regen. Dat blijkt uit cijfers van de het Europese JRC onderzoeksinstituut, dat maandelijks de ontwikkeling van de landbouwgewassen in de Europese Unie beschrijft.

Ook in Groot-Brittannië en met name Spanje verliepen de wintermaanden december en januari tot nu toe veel natter dan normaal. Spanje had dagenlang te maken met uitzonderlijke grote hoeveelheden sneeuw en vrieskou. In Noord-Italië en de Balkan verliepen de wintermaanden december en januari ten opzichte van normaal tot nu toe het natst.

Duitsland en Polen ondergemiddeld

In grote delen van Duitsland en Polen waar de droogte de laatste jaren nog meer dan langs de Noordzeekust en Noord-Frankrijk heeft huisgehouden, bleven de neerslaghoeveelheden in december en januari nog steeds ondergemiddeld. Ook in Denemarken en de Baltische staten viel er in de wintermaanden tot nu toe over het algemeen iets minder regen en sneeuw dan gemiddeld.

Beeld: Erik Colenbrander

Bron: Susan Rexwinkel

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.