Naar hoofdinhoud

Overeenstemming over teeltvrije zone bij droge sloten als alternatief voor drukregistratieplicht

Overeenstemming over teeltvrije zone bij droge sloten als alternatief voor drukregistratieplicht

Vanaf 1 januari 2021 is voor alle gewassen een teeltvrije zone van 75 centimeter van toepassing langs droge sloten. Dit als alternatieve maatregel voor de verplichte drukregistratievoorziening. LTO Nederland is dit met het ministerie van LNV overeengekomen.

Enige tijd bestond er onduidelijkheid over hoe om te gaan met droge sloten in relatie tot de drukregistratievoorziening van veldspuiten. LTO Nederland zegt nu met het ministerie van LNV hierover overeenstemming te hebben bereikt.

Bestaande situatie handhaven

LTO stelt dat steeds haar inzet was dat de bestaande situatie naast droge sloten zou worden gehandhaafd. Met andere woorden: geen teeltvrije zone. Dit standpunt kreeg geen draagvlak in Den Haag. De overheid stuurde aan op een teeltvrije zone van minimaal één meter naast droge sloten voor alle gewassen. Uiteindelijk stemden de overheden in met een teeltvrije zone naast droge sloten van 75 centimeter voor alle gewassen. Deze regel geldt per 1 januari 2021.

Alternatief

Deze vaste teeltvrije zone van 0,75 meter voor alle gewassen geldt als alternatieve maatregel voor de verplichte drukregistratievoorziening langs droge sloten. Voor gewassen die op 1 januari 2021 reeds zijn geplant of gezaaid langs een droge sloot zonder een bredere teeltvrije zone aan te houden, is een overgangstermijn van één teeltseizoen van toepassing.

Regels onveranderd

Voor akkerbouwers die gebruik maken van drukregistratie, van een driftreducerende techniek (bijvoorbeeld verlaagde spuitboom met 90 graden doppen, wingsprayer) en de juiste driftreducerende doppen, blijven de regels onveranderd. Zij hoeven bij droge sloten dus geen teeltvrije zone aan te houden.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.