Naar hoofdinhoud

PPS Beter Bodembeheer krijgt vervolg

PPS Beter Bodembeheer krijgt vervolg

Het in 2013 gestarte onderzoeksproject Beter Bodembeheer wordt met twee jaar verlengd. Na de eerste periode van vier jaar volgde een tweede periode, die eind dit jaar afloopt. Onderzoekers en financiers hebben afgesproken om het publiek-private project nog twee jaar door te laten lopen.

Volgens projectleider Janjo de Haan is die periode vooral bedoeld om de opgedane kennis te delen met de praktijk. “De focus zal liggen op integratie van de kennis die de afgelopen acht jaar is opgedaan. Daarbij gaat het om concrete adviezen aan agrariërs als het om bodem gaat, zodat ze een betere afweging kunnen maken bij beslissingen die ze nemen. Daarnaast liggen er systeemproeven op een paar locaties in Nederland. Hoe kunnen we de kennis die daar is opgedaan elders in ons land toepassen? Ook dat gaan we de komende twee jaar doen.”

Onderzoek naar bodem blijf belangrijk

Of er daarna nog een nieuwe periode van vier jaar onderzoek volgt, weet De Haan niet. “Als onderzoeker verwacht ik wel dat bodem in het onderzoek heel belangrijk blijft. Kijk alleen al naar aspecten als klimaat, biodiversiteit en productiebepaling. Dat blijven zaken die om aanvullend onderzoek vragen. En ik verwacht niet dat over twee jaar het bodemleven volledig uiteengerafeld is. Het zal misschien wel een andere vorm van onderzoek worden: niet meer in een integrale PPS (Publiek-private Samenwerking), maar anders georganiseerd. Uiteindelijk zullen de financiers daar een besluit over moeten nemen.”

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.