PREMIUM: RIVM pleit voor verlagen drinkwaternorm PFAS

Nederlanders krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hierdoor kunnen er nadelige effecten op de gezondheid ontstaan. Het RIVM adviseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nu om de drinkwaternorm voor PFAS te verlagen.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) hanteert een gezondheidskundige grenswaarde voor vier perfluoralkylstoffen (PFAS). Het gaat om 4,4 nanogram per kilogram lichaamsgewicht per week. Zo’n 80 procent van de PFAS-stoffen krijgen consumenten binnen via voedsel. De bijdrage van drinkwater is 20 procent. Als je uitgaat van de Europese grenswaarde, zou de maximale inname via drinkwater 0,88 ng per kilogram lichaamsgewicht per week mogen zijn. Het RIVM heeft nu op basis van bestaande data berekend wat Nederlanders binnen krijgen en concludeert dat de inname zowel voor voedsel als drinkwater boven de grenswaarde ligt.
Kraanwater
Uit het onderzoek blijkt dat kraanwater gemaakt van grondwater voldoet aan de Europese richtwaarde. Maar kraanwater gemaakt van oppervlaktewater bevat doorgaans meer PFAS-stoffen. Om de blootstelling aan PFAS zo effectief mogelijk te verlagen, moeten alle betrokken partijen samen kijken wat zij kunnen doen om de hoeveelheid PFAS in het drinkwater te verlagen. Ook wil het RIVM dat de PFAS-normen worden aangepast.
Schadelijk
Als mensen over een lange periode kleine hoeveelheden PFAS binnen krijgen kan dit een negatief effect hebben op het immuunsysteem. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen ziekten. Als dat minder goed werkt kunnen mensen sneller of vaker ziek worden. In hoeverre gezondheidseffecten ook echt optreden is, volgens het RIVM, niet te zeggen.
Europa
Het RIVM werkt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) ook aan een Europees traject om het gebruik en de productie van PFAS aan banden te leggen. Maar omdat de stoffen heel langzaam afbreken, zullen ze nog jarenlang in onze leefomgeving aanwezig blijven. Volgens de onderzoekers is het daarom belangrijk dat de overheid er ook aan werkt om het contact met deze stoffen zoveel mogelijk terug te dringen.
Drinkwaterbedrijven
Drinkwaterbedrijven pleiten al langer voor het beschermen van drinkwaterbronnen tegen PFAS-stoffen. In december 2019 waarschuwden zij in de Tweede Kamer al voor mogelijke vervuiling van grondwater door het storten van met PFAS vervuilde grond in diepe plassen. De plekken waar drinkwater wordt gewonnen moeten in de toekomst goed worden beschermd tegen vervuiling met PFAS. Dat stelden de drinkwaterbedrijven tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de PFAS-problematiek. De drinkwaterbedrijven stelden voor om de strengste norm van 0,1 microgram PFAS per kilo grond toe te passen in alle gebieden waar nu of in de toekomst drinkwater wordt gewonnen of opgeslagen. Het gaat dan om oppervlaktewater en grondwater.