Naar hoofdinhoud

Proef Delfzijl: kwelders wereldwijd toepasbaar langs slibrijke kusten

Proef Delfzijl: kwelders wereldwijd toepasbaar langs slibrijke kusten

Het testproject met kwelders voor de kust van Delfzijl heeft duidelijk gemaakt dat kwelders wereldwijd toepasbaar zijn langs slibrijke kusten. Dat zegt het netwerk EcoShape dat de proef uitvoert. De vegetatie ontwikkelt zich snel en uit modelstudies op basis van de waarnemingen blijkt dat de golfhoogte door de kwelder tot wel 60 procent lager kan worden.

De testlocatie is in 2018 aangelegd. Het proefveld van 15 hectare werd opgedeeld in 8 proefvakken. Deze vakken verschilden in het percentage slib in de bodem en het inzaaien van zeekraal. “Uit het onderzoek blijkt dat er vrijwel geen verschil is tussen de vakken met 20 en 50 procent slib in de bodem. Waar slechts 5 procent slib was aangebracht kwam weinig vegetatie op”, schrijft EcoShape.


(advertentie)

Grundfos IA - december 2020

Het onderzoek, dat onderdeel is van het project Marconi Buitendijks, richtte zich op de ontwikkeling van de bodemhoogte door aanslibbing, de golfremmende werking en de ontwikkeling van de biodiversiteit op de kwelder.

Het inzaaien van zeekraal had alleen in het eerste jaar effect. Projectleider Petra Dankers: “Het is opvallend dat er inmiddels evenveel vegetatie is op plekken waar niet is ingezaaid. Het inzaaien van vegetatie hielp in het begin, maar na twee jaar was het effect verwaarloosbaar. Er zijn inmiddels 28 plantensoorten gevonden, dat duidt erop dat het natuurlijke zaadaanbod door wind en stroming genoeg is.”

De onderzoeksrapporten worden gepubliceerd op de website van EcoShape.

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.