Naar hoofdinhoud

Onderzoek verzilting in de boezem HHNK

Locatie
Noord-Holland
Periode

2020-2021

Initiatiefnemer

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Wat houdt het project in?

Onderzoek naar het actuele beeld van verzilting in de boezem van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

We onderzoeken of zoutindringing via sluizen en gemalen aan de randen van het boezemsysteem van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in langdurig droge perioden de functiefacilitering Landbouw kan bedreigen, doordat dit zout de polders kan bereiken. Om antwoord op deze vraag te geven gaat het hoogheemraadschap intern op een rijtje zetten wat we aan gegevens en meetnetten hebben en wat daar aan moet worden toegevoegd. Zodra we dit beeld compleet hebben gaan we dit naar de omgeving communiceren.

Wat biedt deze informatie en wat kan je er mee?

Vanuit het actueel beeld krijgen we antwoord op de onderzoeksvraag of zoutindringing aan de randen van onze boezemsystemen in langdurig droge perioden de functiefacilitering landbouw kan bedreigen.

Wat is het effect op verzilting?

Communicatie van een actueel beeld heeft geen effect op verzilting. Het biedt inzicht. Een effect op verzilting ontstaat pas als het hoogheemraadschap de beslissing neemt om tijdens droge perioden in het boezemsysteem te gaan bijsturen. Naast de reeds gangbare maatregel om tijdens droogte Economisch te schutten zijn er afhankelijk van de verkregen inzichten in principe drie keuzes: 1 meer water binnen laten. 2 minder water binnen laten. 3 hetzelfde blijven doen als nu.

Waar vindt het project plaats?

Het boezemsysteem van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Wanneer vindt het project plaats en hoe lang gaat het duren?

2020- 2021. Het zal een jaar duren om een actueel beeld over verzilting te kunnen communiceren en om de conclusie te trekken of tijdens droge perioden landbouwfunctie vanuit zoutindringing aan de randen van het systeem bedreigt wordt.

Wie is de initiatiefnemer/projecttrekker?

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Met wie werken jullie samen?

Het actueel beeld van verzilting in het boezemsysteem betreft feitelijke informatie en zal met name tijd en inzet van het hoogheemraadschap vragen. Het eindbeeld zal richting de omgeving gecommuniceerd worden.

Is er gebruik gemaakt van subsidiemogelijkheden, zo ja welke?

Geen subsidies.

Contactgegevens voor meer informatie?

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.