Naar hoofdinhoud

Scholieren ontwerpen voedselbos

Scholieren ontwerpen voedselbos

Derdejaars leerlingen van het Keizer Karel College Amstelveen deden mee met de scholierenchallenge ‘ontwerp een voedselbos’.

Derdejaars leerlingen van het Keizer Karel College Amstelveen deden mee met de scholierenchallenge ‘ontwerp een voedselbos’.

De provincie Noord-Holland gaf de leerlingenteams de volgende opdracht mee: ‘Hoe richt je een perceel van 1 hectare in met een voedselbos, om ervoor te zorgen dat een gezin van 4 (2 volwassenen en 2 kinderen) nooit meer naar de supermarkt hoeft?’ Hierbij dachten ze niet alleen na over het voedselbos zelf, maar ook over hoe je dit kunt combineren met veehouderij, energieopwekking en wateropvang. 

Opdrachtgevers Hillebrand Breuker en Geneviève Arends waren het meest onder de indruk van het ontwerp van Sander den Boer, Sita Holla, Laureen Stobbe en Jens van Wayenburg. Zij hebben een origineel ontwerp gemaakt met donuts erin. In de groene donuts komen planten en bomen voor met vruchten die groene voedingsmiddelen leveren. In de oranje donuts komen planten en bomen voor waarvan de vruchten zorgen voor rode en gele voedingsmiddelen. 

Deze leerlingen presenteerden hun ontwerp vandaag nogmaals aan gedeputeerde Esther Rommel. Esther Rommel: ‘Ik ben zeer onder de indruk van jullie ontwerp, de samenwerking en hoe goed jullie je hebben verdiept in het verbouwen van voedsel.’

De opdracht

3 derde klassen van het Keizer Karel College Amstelveen gingen voor hun vak Onderzoek & Ontwerpen aan de slag met de scholierenchallenge ‘ontwerp een voedselbos’. Deze ging op 17 september van start met een excursie naar het Amsterdamse Bos. De opdrachtgevers gaven de leerlingen daar een inkijkje in hoe een voedselbos werkt en welke planten eetbaar zijn. 

De scholieren hebben 8 weken als landschapsarchitecten aan hun project gewerkt. Ze hebben een locatie gezocht voor hun voedselbos en bepaald welke planten en dieren ze erin wilden hebben. Een aantal groepjes zocht ook uit hoe je van planten cosmetica en medicijnen kunt maken. Tussendoor konden ze vragen stellen aan hun opdrachtgevers. Vorige week hebben alle 23 groepjes online hun ontwerpen gepresenteerd.

Groen Kapitaal

De opdrachtgevers waren erg onder de indruk. Het is duidelijk dat de scholieren veel hebben geleerd over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van een voedselbos. Ze hebben kennisgemaakt met het belang van biodiversiteit, alternatieve landbouwmethoden, voedsel en ruimtelijke ordening. 
Dit sluit aan bij Groen Kapitaal, het programma voor meer biodiversiteit in Noord-Holland.

Doe mee!

Als onderdeel van het scholierenprogramma ‘Baas van Noord-Holland’ organiseert de provincie elk jaar een aantal scholierenchallenges. Daarbij gaan groepjes leerlingen van het voortgezet onderwijs aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor meer circulaire oplossingen? En hoe ontwerp je een zonnepark waarbij je ook rekening houdt met biodiversiteit en de omgeving? Meedoen? Meld je school aan via: baasvannoordholland@noord-holland.nl.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.