Naar hoofdinhoud

Serie Rassenshows: Plantera: rassen veredelen voor de vraag van 2030

Serie Rassenshows: Plantera: rassen veredelen voor de vraag van 2030

Corona dwingt de aardappelhandelshuizen dit jaar na te denken over een andere opzet van de traditionele rassenshows. Een aantal bedrijven kiest voor een event online, andere hebben besloten de shows een jaar uit te stellen. In deze serie op Akkerwijzer vertellen de handelshuizen over hun paradepaardjes en uitdagingen. Vandaag in deel 10: Plantera. „Een aardappel moet duurzaam geproduceerd en smaakvol zijn.”

De wereld verandert: gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en het bewerken van voedsel verdwijnen steeds meer naar de achtergrond, zegt verkoopmanager Gerard Bovée van Plantera. „Producten moeten duurzaam geproduceerd en smaakvol zijn, zodat in onbewerkte vorm het positieve onderscheid kan worden ervaren. Wij spelen daar met ons veredelingsprogramma op in. We hebben korte lijnen, duurzaamheid en continuïteit hoog in het vaandel staan. Omzet en marktaandeel zijn onderschikt aan deze doelstellingen.”

Resistenties en toleranties

Bovée stelt dat aardappelrassen in de nabije toekomst over een brede resistentie moeten beschikken. Aardappelmoeheidresistentie, virusresistentie, maar ook goede bewaarheid en Phytophthora-resistentie zijn essentiële productie-eigenschappen voor toekomstige rassen, zegt hij. Plantera speelt hierop in met de rassen Efera, Lucera en Titanium, waarvan een commercieel volume in pootgoed beschikbaar is.

De rassen kunnen met een beperkte hoeveelheid pootgoed en kunstmest toe, waarbij de opbrengst competitief is, aldus Bovée. Efera, een alternatief voor Fontane, is een middenvroeg tot middenlaat ras, met een goede smaak en presentatie, zegt hij. „Het ras is geschikt als tafelaardappel en voor de verwerking tot frites. Door zijn mooie schil en beperkte schurftgevoeligheid kan een hoog percentage worden geleverd. Het ras laat zich goed telen en bewaren.”

Lucera (foto) is een vastkokende aardappel met een mooie schil en een hoge opbrengst voor retail en schillerij. Het ras heeft een specifieke waxy-smaak, aldus de verkoopmanager. „Het hoge knolaantal maakt de aardappel geschikt voor de babyteelt. De bewaareigenschappen zijn goed en om die reden is de Lucera vrijwel het hele jaar vanuit eigen teeltgebied beschikbaar.”

Titanium is een late ovale consumptieaardappel, die geschikt is voor de verwerking tot frites en voor de schillerij. Door de smaak, teelteigenschappen en bewaarbaarheid kan het ras over een langere periode in het jaar worden afgezet, aldus Bovée. „Het hoge resistentieniveau op het gebied van nematoden maakt het ras waardevol binnen het bouwplan. Het ras is low-input en high-output en een goed alternatief voor het risicovolle ras Agria.”

Marktbenadering

Goede schilpresentatie, resistenties, dubbeldoel, low-input, verwerking en opbrengst zijn steeds terugkerende vragen, aldus Bovée. Het is niet haalbaar om hier à la minute op in te spelen, zegt hij. „Het is als veredelingsbedrijf belangrijk om daarin een visie te ontwikkelen en die door te voeren. Veredelen doen we voor de vraag van 2030 en niet voor die van vandaag.” Een ander belangrijk aspect is dat de producenten in de keten een inkomen blijven behouden. „Het voorkomen van tegenvallers in de teelt door kwalitatief goede rassen, gezond pootgoed en goede begeleiding te leveren, is daarom van essentieel belang.”

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.