Naar hoofdinhoud

Spannende periode voor de aardappelen op de zware klei

Spannende periode voor de aardappelen op de zware klei

Op de zware kleigronden in Frankrijk, België en Nederland belemmert de neerslag de voortgang van het oogstwerk. In de voorbije regenperiode (van vrijdag 25 september tot dinsdag 8 oktober) is er bijvoorbeeld in België gemiddeld bijna 100 mm neerslag gevallen met uitschieter tot 200 mm.

De bodem is te nat en er zijn relatief nog maar weinig aardappelen op de zware klei gerooid. Het is nu afwachten op drogere omstandigheden voordat de machines het land in kunnen gaan. Voor de komende week blijven buien overheersen in het teeltgebieden van Frankrijk, België en het westen van Nederland. Het wordt dan ook weer een spannende periode voor de aardappelen op de zware klei.

Vaste stemming

De effectieve markt reageert met overwegend onveranderde noteringen, maar met een vaste stemming op de te natte weersomstandigheden. De vraag van de verwerkers is echter ook laag omdat er volop contractaardappelen worden verwerkt.

De termijnmarkt voor april 21 is de afgelopen veertien dagen ruim één euro gestegen van 7,10 naar 8,20 euro als gevolg van de slechte rooiomstandigheden. Met de oplopende marktprijs is de openstaande positie met 177 contracten toegenomen tot 4910 contracten (-472 contracten y/y). De leveringsmaand april 22 herstelde aflopen dagen naar 14,00 euro.

Seizoen 2021/2022

De interesse van de handel voor het seizoen 2021/22 is toegenomen. Met alle marktonzekerheden als gevolg van Covid-19 worden nu meer posities ingenomen. De openstaande positie loopt verder op en staat op 807 contracten (+532 y/y).

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.