Naar hoofdinhoud

Speciale ‘glijbaan’ voor vissen in Natuurgebied Waalenburg, Texel

Speciale ‘glijbaan’ voor vissen in Natuurgebied Waalenburg, Texel

Vissen als de driedoornige stekelbaars en paling komen graag naar de zoetere wateren van Noord-Holland, om zich voort te planten of volwassen te worden.

Dankzij een speciale ‘glijbaan’ kunnen de vissen ook natuurgebied Waalenburg op Texel in.


Bekijk via bovenstaande animatie-video hoe de vispassage werkt

Barrières weggenomen

In Nederland heeft het uitgebreide stelsel om overstromingen te voorkomen en waterstanden te reguleren het moeilijk gemaakt voor vissen om de binnenwateren te bereiken. Stuwen, dammen, gemalen en sluizen vormen barrières. Vispassages verbinden wateren weer, zoals deze ‘glijbaan’ in Waalenburg. Vissen kunnen daarmee vanaf gemaal Krassekeet de hoofdwatergang van Waalenburg in.
De vispassage is een buis tussen het water in het natuurgebied en het water erbuiten. Vissen worden aangetrokken door een ‘lokstroom’: een stroompje zoet water vanuit de buis dat de vis naar de opening lokt. Als er genoeg vissen in de buis zijn gaat de ene klep op een kier. De klep aan de andere kant gaat daarna helemaal open, waarna de vissen omhoog zwemmen; het water van Waalenburg in.

Driedoornige stekelbaars en paling

Vooral het leefgebied van de paling en de driedoornige stekelbaars wordt met de vispassage vergroot. Jonge palingen zwemmen duizenden kilometers vanuit het Caribisch gebied en willen dan de binnenwateren van Texel in om op te groeien. Na 8 tot 15 jaar zwemmen ze het hele stuk terug naar de Sargassozee om zich daar voort te planten. De driedoornige stekelbaars zwemt via de passage Waalenburg in en uit, op zoek naar voedsel aan het wad.

Waalenburg

Het aanleggen van de vispassage was onderdeel van de ingrijpende werkzaamheden aan dit oudste weidevogelreservaat van Nederland. Al meer dan 100 jaar beschermt Natuurmonumenten in Waalenburg bijzondere natuur en vogels. De provincie Noord-Holland heeft dit in 2019 uitgebreid tot 1 groot natuurgebied van 500 hectare.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.