Naar hoofdinhoud

Structuur op orde en grondwater vasthouden tegen droogte

Structuur op orde en grondwater vasthouden tegen droogte

De droogte van de afgelopen zomers dwingt boeren nog scherper de vochtvoorziening van de gewassen op orde te hebben. Volgens Matheijs Pleijter van Aequator Groen & Ruimte wordt het bereiken van grondwater belangrijker voor het gewas. Water vasthouden en goede structuur zijn de sleutels.

Pleijter zegt dat de vochtvoorziening in droge periodes sterk bepaald wordt door de hoeveelheid vocht die de bovengrond kan vasthouden en de bereikbaarheid van het grondwater. Bij dat laatste is het van belang dat de wortels gemakkelijk naar beneden groeien en dat het grondwater gemakkelijk omhoog kan komen naar de wortels. Structuur, ondermeer bepaald door organische stof, draagt bij aan de opdrachtigheid van grond. Bodemleven verbetert de porositeit van de bodem.

In een video geeft Pleijter uitleg over de basisprincipes. Aequator Groen & Ruimte richt zich met een aantal cursussen en webbijeenkomsten op de erfbetreders. Daarvoor kunnen geïnteresseerden zich aanmelden via de internetpagina van Aequator. Tot 21 maart zal Aequator aan deze reeks cursussen nog meer toevoegen. De trainingen vallen binnen het programma Boer bij Kennis, onderdeel van de bodemstrategie van de minister van Landbouw.

AEQUATOR  Kennisfilm Droogte
AEQUATOR Kennisfilm Droogte

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.