Naar hoofdinhoud

Subsidie voor jonge boeren die willen verduurzamen

Subsidie voor jonge boeren die willen verduurzamen

Jonge Zuid-Hollandse boeren die hun bedrijf willen verduurzamen kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In totaal is €300.000 beschikbaar. Boeren kunnen de subsidie bijvoorbeeld inzetten voor installaties die mest scheiden.

Het geld komt beschikbaar via de Europese regeling POP-3, een subsidieprogramma voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van de agrarische sector. De provincie Zuid-Holland stelt daarbij de helft van het bedrag beschikbaar. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra: “Deze investering past bij de stappen die we samen moeten zetten voor een vitale landbouwsector in Zuid-Holland. Verduurzaming is daarbij één van de pijlers. Ik hoop dat we jonge boeren die weinig mogelijkheden hebben om zelf te investeren via deze regeling op weg kunnen helpen.”

Weidegang of mestscheiding

De regeling is bedoeld voor boeren tot 40 jaar die eigenaar zijn geworden van een landbouwbedrijf of deze bijvoorbeeld hebben overgenomen van hun ouders. Investeren in verduurzaming is juist voor hen lastig, omdat zij weinig investeringsmogelijkheden hebben. Hun geld zit vooral in de overname of start van een bedrijf. Ze kampen met een investeringsdip en blijven achter met verduurzaming. De subsidie kunnen ze onder meer inzetten voor aanschaf van systemen voor precisielandbouw, mestscheidingsinstallaties, of voorzieningen voor weidegang. Hiervoor is maximaal €20.000 per boer beschikbaar. Alle mogelijke investeringen waarvoor subsidie kan worden aangevraagd staan in het openstellingsbesluit. Deze lijst is tot stand gekomen in overleg met het NAJK, de landelijke belangenvereniging van jonge landbouwers.

Meer informatie

De regeling komt beschikbaar op www.pzh.nl/pop3(verwijst naar een andere website). Aanvragen kunnen tussen 7 december 2020 en 12 februari 2021 worden ingediend.

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.