Naar hoofdinhoud

Visserij op het IJsselmeer wordt verder ingeperkt

Visserij op het IJsselmeer wordt verder ingeperkt

Vangstbeperking

De beroepsvisserij op het IJsselmeer wordt verder ingeperkt, met als doel de visstand te verbeteren. De regering trekt 9 miljoen euro uit voor een vrijwillige stoppersregeling voor vissers. Daarnaast is er geld (maximaal 5000 euro per persoon) voor omscholing. Dat liet minister Schouten (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) de Tweede Kamer weten.

Vissers die niet willlen stoppen krijgen te maken met vangstbeperkingen: ze mogen vanaf volgend jaar niet meer met sleepnetten op brasem vissen en het nieuwe vangstquotum voor snoekbaars is vastgesteld op 110 ton per visseizoen. Dat is minder dan de helft van wat er vorig jaar werd gevangen op het IJsselmeer.

Bij een eerdere harde ingreep, uit 2014, moesten de vissers op het IJsselmeer 85 procent van hun vangstcapaciteit inleveren. Op het IJsselmeer zijn dertig visserijbedrijven actief.

De nu aangekondigde sanering komt voort uit het ‘Actieplan toekomstbestendig visserijbeheer IJsselmeergebied’. Daarin overleggen natuurorganisaties en sport- en beroepsvissers met de betrokken provincies en de ministeries van LNV en infrastructuur en waterstaat. Over verdere inperking van de visserij zijn alle partijen in dit overleg het eens, behalve de beroepsvissers. Zij zijn het oneens met de constatering dat het niet goed zou gaan met diverse vissoorten in het IJsselmeer. Het besluit van de minister vinden zij ‘confronterend’ en ‘schokkend’.

de Verdieping 10|11

De visser verdwijnt

Lees externe pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Velden met een * zijn verplicht.